2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szlovák nemzet születése

2011. október 17. 12:50

A szlovák nemzet születését, illetve Ľudovít Štúr munkásságát és a magyarországi szlovákok történetét dolgozta fel a Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő új könyv; Demmel József munkáját október 20-án mutatják be a Szlovák Intézetben.

Ľudovít Štúr (1815 – 1856) a szlovák történelem legjelentősebb személyisége volt. Ő hozta létre az önálló szlovák irodalmi nyelvet, szerkesztette és adta ki az első szlovák nyelvű politikai újságot, s ő volt az első olyan országgyűlési követ, aki a magyar törvényhozásban szlovák érdekeket jelenített meg. Stur volt az 1848-as szlovák politikai mozgalmak legfontosabb vezetője, de részt vett a katonai megmozdulásokban is, sőt, ő volt az, aki 1849 után először felvetette az önálló, Magyarországtól független szlovák állam létrehozásának gondolatát.

Demmel József monográfiája a Štúrral kapcsolatos szlovák történeti kánon empatikus újragondolására tesz kísérletet, új szempontok kiemelése és másfajta kérdések feltevése által egy merőben újszerű portrét rajzol meg róla. Megtudhatjuk a kötetből, hogy miképp lehetett döntő szerepe Kossuth Lajos nagybátyjának a szlovák irodalmi nyelv létrejöttében, hogy valóban felajánlotta-e Štúrnak Kossuth Lajos a barátságát és a szlovákok és magyarok közti szövetség lehetőségét az 1847-es országgyűlés tárgyalásai során, vagy hogy Štúr miként tudta befolyásolni az általa szerkesztett, csekély példányszámú, szlovák nyelvű újsággal Nagy-Britannia Magyarország képét. De arra is választ kaphatunk, hogy mely magyar politikusok vettek szlovák nyelvleckéket Štúrtól, hogy valóban antialkoholista volt-e, és hogy miért zárkózott el nem csak a házasságtól, de általában a férfi és nő közti viszonytól is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár