2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megalakult az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja

2011. október 16. 10:23 MTI

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának létrehozásáról írtak alá pénteken délután szerződést európai intézetek vezetői Prágában. A prágai intézmény európai szinten fogja koordinálni a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét.

A dokumentum aláírásán jelen volt a cseh, a lengyel és a magyar miniszterelnök, Petr Necas, Orbán Viktor és Donald Tusk, akik a V4-ek csúcstalálkozóján vettek részt a cseh fővárosban. A szerződést 13 ország 19 intézete írta alá. Magyarországot a Terror Háza Múzeum képviseli az együttműködésben.

Az intézet megalakulását Csehország már európai uniós elnöksége idején, 2009 első felében szorgalmazta, de igyekezete akkor nem járt sikerrel. "A visegrádi országok két totalitárius rendszert is megéltek újkori történelmükben. Megérdemlik, hogy konkrétan és részletesen ismerjék az igazságot múltjukról" - jelentette ki Necas az aláírás után. Úgy vélte: az újonnan létrehozott platform is hozzájárulhat ehhez.

"Szükség van a munka egyeztetésére, hogy tudjuk, ki mit csinál, ki mivel rendelkezik, milyen programja és projektjei vannak. Megkezdjük a tevékenységek összehangolását, ugyanakkor feltérképezzük, hogy mi minden készült már el" - magyarázta az új intézet tevékenységének lényegét Daniel Herman, a cseh Totalitárius Múltat Kutató és Dokumentáló Intézet (USTR) igazgatója.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának központja Prágában működik majd, de kirendeltsége lesz Brüsszelben. "Természetesen szükség lesz a dolgok egyeztetésére az EU keretei között is" - fejtette ki az igazgató.

Az első közös projekt várhatóan egy európai történelmi olvasókönyv összeállítása lesz. "Abban a pillanatban, amikor a volt kelet-európai tömb országai beléptek az EU-ba, a kommunista totalitarizmus során szerzett tapasztalataik összeurópai örökséggé váltak" - húzta alá Herman.

Úgy látja: az intézet tevékenysége hasznos lehet azon államok számára is, amelyek csak a közelmúltban számoltak le a totalitarizmussal. Herman szerint az intézet esetleg egy olyan "tankönyvet" is elkészíthet, amely tanácsokat tartalmazna arra nézve, hogy miként lehet a leghatékonyabban leküzdeni a totalitarizmus örökségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár