Hitler elfeledett szövetségesei

Csúcstechnológiás szkennerrel vizsgálják a papiruszokat

2011. szeptember 23. 09:39

Az asztali szkenner és a laboratóriumi metódusok legjobb tulajdonságait ötvözi az a szerkezet, amelyet az Oxford tudósai fejlesztettek ki, s amely az ősi írások mellett a "modern" dokumentumok vizsgálatát is lehetővé teszi.


A szkennert elsősorban a papiruszok vizsgálatára fejlesztették ki, eddig több mint negyedmillió, történelmi jelentőségű iratot másoltak és állítottak helyre. Paul Westwood, a Forensic Document Services igazgatója szerint a szerkezettel ki lehet szűrni a hamisítványokat, s meg lehet állapítani, ha az íráson kihúztak valamit, vagy módosítottak rajta. „Hordozhatósága nagy szolgálatot tesz azon kutatók számára, akiknek a laboratóriumon kívül kell dolgozniuk. A modern digitális kamerával kikerülünk a sötét szobából, a láthatatlanból láthatót csinálunk” – mondta.

„Az OMS multispektrális képalkotással rendelkezik, mindezt a laboratóriumi szerkezeteknél magasabb szinten teszi, költséghatékony apparátussal” – ez már Mike Broderick, az Oxford Multi Spectral Limited (OMS) vezérigazgatójának véleménye. A jelenlegi multispektrális képalkotó rendszerek kamerákkal dolgoznak, de azok nagyok, drágák és a témában járatos szakemberek bevonását igénylik. Az új szkenner ezzel szemben könnyen kezelhető, olcsó, s vele a látható és „láthatatlan” jegyek is megelevenednek, a tinta, a papír, a pigment és a polimer is különböző hullámhosszokon nyeli el és tükrözi vissza a fényt.

„Egy hagyományos színképhez három réteg tartozik: zöld, vörös, kék. A multispektrális kép esetében ennél több van, néhány az emberi szemnek láthatatlan, de ezek is hasznos információkat tartalmaznak. A mi szkennerünk számtalan réteget képes feldolgozni” – mondta el a feltaláló, Alekszander Kovalcsuk fizikus.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!