7 végzetes pillanat

Középkori műhelyekkel és tóval bővült a szigethalmi Emese park

2011. augusztus 29. 13:05 MTI

Lezárultak a középkori várispánságot bemutató szigethalmi történelmi park ez évi fejlesztései: a középkori magyar faluban a lovagi csarnok mellett mostantól egy teljes várudvar és hajózható tó is várja az érdeklődőket.


Vereckei Zoltán, az Emese parkot működtető Őskultúra Alapítvány marketingfelelőse elmondta: a 12 hektáron épülő középkori várispánság lovagi csarnoka köré egy teljes várudvar épült ki, amelyben középkori műhelyek, üzletek sorakoznak: szárazmalom, kovács-, fazekas-, gyapjúkészítő- és szövő-fonóműhelyek állnak a földsánccal, palánkkal övezett várudvaron, ahova két hatalmas kapun keresztül lehet bejutni. A parkban elkészült a hajózható tó is, ahol csónakokon lehet közlekedni, valamint az a kiállítótér, ahol pákászati és halászati eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A tóhoz alagúton lehet eljutni, benne egy 11. századi tömlöccel.

Az első ütemben, 2010-re egy csaknem 1000 négyzetméteres középkori lovagi csarnok készült el, amelyben az ország jelenleg is legnagyobb „történelmi életmód-rekonstrukciós” tárlata látható a honfoglalás és az államalapítás koráról. „Az építkezések és a berendezés során törekedtünk arra, hogy ahol csak lehet, korhű anyagokat és autentikus eljárásokat alkalmazzunk: mészkőtömbökből raktuk a falakat, kézi kovácsolással készítettük a vasalatokat, és hitelességre törekedtünk a fafaragványok és faszerkezetek, a kolostor-cseréptető, a téglakőburkolat, a bizánci padlómozaik és a korhű bútorok esetében is” – mondta Vereckei Zoltán.

Az Emese park sajátossága, hogy szinte minden fegyvert, ruhát, bőr- és fémdíszeket, használati eszközt, jurtát az alapítvány tagjai készítettek, hogy így ellenőrizzék, helyesek-e ismereteik, feltételezéseik a honfoglaló, államalapító magyarok életéről. A lovagi csarnok mellett jurta, földkunyhó, karám, gyógynövényekkel teleültetett templomkert és a középkori magyar élethez hozzátartozó állatok – rackajuhok, hucul lovak és egy szarvas – találhatók.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!