Hitler elfeledett szövetségesei

Fejtse meg a múlt titkosírásait! 4. rész

2011. augusztus 24. 11:18

Láng Benedek, a Rohonci kód című kötet szerzőjének 15-18. századi, a titkosírást megelevenítő világába invitáljuk a Múlt-kor olvasóit egy tíz héten át tartó, a Jaffa Kiadó által indított játék keretében. Íme a negyedik rejtély!


Hétről hétre közzéteszünk egy titkosírást a Múlt-kor portálján a könnyebben megoldhatóktól a nehezebbek felé haladva. Kezdetben 17. századi módszerekkel titkosított mai magyar nyelvű szöveget mutatunk be, később valódi történeti rejtélyeket. A megfejtéshez nincsen szükség számítógépre, mindegyik megoldható olyan módszerekkel, amelyek már kétszáz éve is a kódfejtő rendelkezésére álltak. Sőt, a titkosírások természetéből fakadóan gyakran nem is segítene az informatikai elemzés.

Azonban az úgynevezett „brute force” módszer sem elegendő, azaz nem elég egyszerűen addig nézni a szöveget néhány próbálgatást kitapasztalva, amíg meg nem adja magát a kódrendszer. Olyan papír-ceruza módszerekre van szükség, amelyek némi szorgalmat és nem kevés leleményt kívánnak a kódfejtőtől. A korszak titkosítási és megfejtési módszerei közérthető formában vannak bemutatva Láng Benedek A Rohonci kód című könyvében: aki ezeket a módszereket alkalmazni tudja, a győzelem reményében állhat neki a rejtvénynek!

A megfejtéseket hetente várjuk a jatek@jaffa.hu e-mail címen. Azonban az a kódfejtő sincsen lemaradva, aki az ötödik, vagy akár az utolsó héten kapcsolódik be, ugyanis a nyertes az lesz, aki legelőször végez mind a tíz megfejtéssel. Aki tehát csak a végén kap kedvet, néhány intenzív kódfejtéssel töltött éjszaka árán még mindig lehet nyertes.

Az első három leggyorsabb és legalaposabb rejtvényfejtő 50.000 Ft, 30.000 Ft és 15.000 Ft értékben választhat könyvet a Jaffa kiadó kínálatából!

Íme a negyedik rejtély!

Kedves Kódfejtő!

Az eddigi sikereidnek híre ment. Európa szerte híres kódtörő lettél! Az alábbi titkosírást a francia udvarból kaptad titkos futárral, azzal a kéréssel, hogy sürgősen fejtsd meg. Az udvari kódfejtőnek, a nagyszájú François Viète-nek beletört a bicskája.

Tiltakozol, hogy neked nem erősséged a francia nyelv, erre elküldik neked a kódfejtő néhány jegyzetét, hátha hasznodra lesznek. Ezekből kiderül számodra, hogy a francia nyelvben messze az E a leggyakoribb betű. A magánhangzók közt az A és az U követi, a mássalhangzók közt pedig az S, N és az R. Megtudod azt is, hogy a szövegek gyakran kezdődnek névelővel a franciában, és hogy effajta szövegekben nem különböztetik meg az U és a V betűket egymástól. Végül pedig megírják neked, hogy Viète először magánhangzó kereső algoritmusokat próbálgatott a szövegen. Amikor végül kiragadták a kezéből a rejtjelet, éppen az első sor végén lévő jelsorozatot nézegette, és zavart tekintetében az őrület és a győzelmi mámor keveredett. Egy másik helyen mintha a „hommes” szót írta volna a jelek felé.

g t b n 5 3 5 3 p d c 3 b g 3 4 2 3 c 4 3 3 4 5 3 4

f e 1 1 3 4 5 3 m p d 4 3 3 4 2 t b 5 3 4 q t b t q

n 3 b 3 4 d c q e c c p 4 c 3 4 n 2 t 4 g e p p b t m 3

5 3 n e p n g 3 1 e c 5 3 3 n 2 e p b 8 b 3 p 4 4 d b

d g o t p n 7 3 t p q e p 2 5 3 n 3 1 2 4 7 3 t p q e

p 2 5 t 2 2 g d q t n d e c 3 n 4 p b n e p n p c 3 3

6 n b 3 1 3 2 t n d 3 c q 3

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!