2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A NATO semleges maradt volna egy Varsó elleni szovjet intervenció esetén

2011. július 20. 12:03 MTI

A NATO semleges maradt volna egy Lengyelország elleni szovjet katonai intervenció esetén 1980-81-ben - derült ki az észak-atlanti szövetség nyilvánosságra hozott titkos dokumentumaiból.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter és William Eaton, a NATO főtitkárhelyettese részvételével hétfőn a NATO brüsszeli főhadiszállásán történt meg összesen 75, 1980-1984 közötti titkos ügyirat közzétételének ünnepélyes aktusa. Táviratok, jelentések, a tagállamok nagyköveteinek és a szövetség legmagasabb rangú katonai vezetőinek találkozóiról készült jegyzőkönyvek kerültek nyilvánosságra. Az adott időszakra vonatkozó NATO-dokumentumok titkosságának feloldása a közeljövőben tovább folytatódik - jelentette a keddi lengyel sajtó.

Az ügyiratokból kitűnik, hogy a NATO 1980 tavaszán, még több hónappal a lengyelországi események előtt valószínűnek tartotta a társadalmi robbanást. Egy, már a Szolidaritás független szakszervezet létrejötte után keletkezett, 1980. október 27-i dokumentumban NATO-diplomaták azt írják, hogy a lengyel társadalom erős ellenállása "kísértést" jelenthet a NATO számára a beavatkozásra. Ezt azonban két okból is el kell kerülni: először azért, mert jogilag nem indokolható, másodszor pedig, mert a szövetség sem szervezeti, sem katonai szempontból nem készült fel egy ilyen műveletre.

A NATO fontosnak tartotta, hogy a lengyel lakosság számára is világossá tegye: nem számíthat katonai segítségre. A szövetség másfelől hangsúlyozta, hogy fel kell készülni egy nagy lengyel menekülthullámra a Varsói Szerződés esetleges intervenciója nyomán. A katonai és polgári repülőgépeken érkező menekülteket a NATO harci gépei kísérték volna a repülőterekre, de ha a Varsói Szerződés ezeket a menekülőket szállító gépeket megtámadta volna, a NATO nem avatkozott volna közbe.

"A NATO akkor is és ma is védelmi szövetség, nem volt felhatalmazása a beavatkozásra és kockázatvállalásra a Varsói Szerződés területén zajló események kapcsán. Sajnos a rossz oldal foglyai voltunk" - mondta Sikorski Brüsszelben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár