2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a "Kádár-filmarchívumot"

2011. július 15. 08:24 MTI

Filmtörténeti jelentőségű felfedezést tettek a Mokép archívumát rendszerező szakemberek: rábukkantak arra a csaknem ezer kópiából álló filmantológiára, amely az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére. A gyűjtemény összetétele változatos: Eizenstein és Truffaut munkái mellett részét képezi a 9 és 1/2 hét is.

A Mokép-Pannónia Kft. csütörtöki közlése szerint az úgynevezett "Kádár-filmarchívum" darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. A majd 6000 tekercsből álló privát filmgyűjtemény adatainak feldolgozása jelenleg is folyik. "Úgy tudjuk, hogy a pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták a filmek, amelyeket privát vetítéseken tekintettek meg" - közölte a Mokép sajtóosztálya, hangsúlyozva azonban: értesüléseik szóbeli beszámolókon alapulnak.

Az évek során fokozatosan felhalmozódó tekercsek korábban nem voltak nyilvántartva; funkciójuk csak mostanra vált világossá. A héten megtalált kópiák nemcsak filmtörténeti, hanem történelmi jelentőséggel is bírnak, ezért elképzelhető, hogy a Mokép történész szakértőket is felkér a katalogizáláshoz - árulta el a vállalat sajtóosztálya. Mivel az anyag feldolgozása, állapotfelmérése jelenleg is tart, arra a kérdésre nem tudtak választ adni, tartalmaz-e az anyag filmtörténeti ritkaságokat, de a feltételezések szerint több ilyen alkotás is lehet az archívumban.

"Széles érdeklődést" mutat a lista: Robert Clouse A sárkány közbelép című Bruce Lee-filmjétől Francois Truffaut Négyszáz csapás című alkotásán át David Lynch Elefántemberéig szinte minden műfaj képviselteti magát - közölte a Mokép. Mint kiemelték: az impozáns kollekcióban feltűnő, hogy az MSZMP vezetői mekkora hangsúlyt fektettek a nyugati alkotásokra, így kíváncsiak voltak például a Rocky Horror Picture Show-ra, a 9 és 1/2 hétre vagy az Életben maradni című John Travolta-mozira is. A nyugati filmek által dominált gyűjteményből szép számban kerültek elő szovjet és kelet-európai alkotások, magyar filmekből azonban nem sok.

A Mokép jelenleg a megtalált kópiák feldolgozását, adataik rögzítését végzi. "Később döntünk a sorsukról, nemzeti intézményként azonban fontos feladatunk, hogy az értékes alkotások megmaradjanak az utókornak. Terveink között szerepel, hogy egy filmfesztivált rendezünk a magyar közönség által nem, vagy nagyon régen látott kuriózumokból" - tájékoztatta a Mokép az MTI-t.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár