A vörösterror 133 napja

Egyiptom műemlékei 3D-ben

2011. július 6. 13:31

Speciális fotózási technikával készített háromdimenziós felvételeken digitalizálta Luxor világhírű műemlékeit az amerikai Thomas A. DeFanti és csapata.


DeFanti, a Kaliforniai Egyetem szakértője az Abdullah király Műszaki és Tudományos Egyetemen dolgozó kutatótársaival együttműködve készítette a felvételeket az ókori templomegyüttesről.

DeFanti Záhi Havvász régiségügyi miniszter speciális engedélyének megszerzését követően két kollégájával pár napra Luxorba utazott. Az első nap a luxori romokról, és Ámon-Ré karnaki kegyhelyéről készítettek felvételeket. A második nap II. Ramszesz emléktemplomát fotózták, majd III. Ramszesz szentélyét örökítették meg, végül lefényképezték azokat a reliefeket, ahol Sisák (Sesonk), a Bibliában is említett fáraó alakja tűnik fel.

A fotós tesztelni akarta speciális fényképezési módszerét a Nílus-völgy zord körülményei között. Az általa használt eljárás (3D CAVEcam) két Lumix GF1 típusú fényképezőgép felhasználásán alapul, melyeket úgy állítanak be, hogy egymással párhuzamosan készítsenek jobb és baloldali képeket.

A DeFanti munkatársa, Dick Ainsworth által tervezett berendezésnek köszönhetően a két mechanikus szemként működő gép egy időpontban készít felvételeket A 360 x 180 fokos panorámahatás érdekében készülékenként 72, mindösszesen 144 képet kell készíteni. A 10 megapixeles felvételeket Ainsworth utólag illesztette össze Amerikában.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!