2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékezés a jászvásári pogrom 70. évfordulójáról

2011. június 28. 15:05 MTI

Kétnapos megemlékezést tartanak a kelet-romániai Jászvásáron (Iasi) az 1941-es zsidóellenes pogrom 70. évfordulója alkalmából.

A hétfőn kezdődött megemlékezéseken részt vesznek többek között a hét évtizeddel ezelőtt történt tragikus események túlélői, valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövete és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum képviselője. Jászvásár polgármestere a város tiszteletbeli polgárává avat hat túlélőt. Kedden a helyi zsinagóga előtti téren folytatódik a megemlékezés: túlélők meggyújtanak egy-egy gyertyát az áldozatok emlékére.

A hatóságok emléktáblát is elhelyeznek a jászvásári rendőrségen és az állomáson, amelyek a hetven évvel ezelőtti tragikus események fő helyszínei voltak. A pogromról tudományos konferenciával és filmvetítéssel is megemlékeznek.

1941. júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt "tisztítsák meg" a zsidóktól. A június 28-án kezdődött pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt. A tragikus napokon sokakat tehervonatokra, úgynevezett halálvonatokra tettek. Mivel ezek a szerelvények sokáig céltalanul bolyongtak az országban, a rajtuk lévők nagy része a hőségtől, a szomjúságtól vesztette életét a túlzsúfolt vagonokban. Aki túlélte az embertelen utazást, azt a katonák végezték ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár