2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

New Yorkba költöznek Alhambra mór kertjei

2011. június 7. 13:43

Kiállításon mutatja be Alhambra kertjeit és azok történetét a New York-i Botanikus Kert. Míg a tárlat egyik fele élő valóságukban mutatja a mórok növényeit, addig másik fele az Alhambra-kép kialakulását tekinti át.


Alhambra, a legendás granadai mór palota és erőd kertjeit idézi meg a New York-i Botanikus Kert új kiállítása. A Spanyol paradicsom: Alhambra kertjei néven megnyílt időszakos tárlat nemcsak a 13-14. században kialakult tájképegyüttest és épületeket idézi fel, hanem azok művészeti visszhangját is.

A kiállítás három különálló, de egymást kiegészítő részből áll. Az első Enid A. Haupt üvegházban található 1394 négyzetméter alapterületű, élő növényeket felvonultató kiállítása. Itt a növényeket, vízforrásokat és mór építészeti elemeket az Alhambra kertjeinek minél jobb felidézése érdekében ötvözték. A korban használt mediterrán élő növények széles tárházát állították ki, valamint az öntözőrendszerek is szerepet kaptak a kiállítás összetételében.

A William D. Rondina and Giovanni Foroni LoFaro Galériában található második rész (Turisták Alhambrában) képi forrásokat, nyomtatványokat, fotókat, festményeket és egyéb tárgyakat tartalmaz, míg a harmadik rész egy költészeti séta, melyen Granada neves szülötte, Federico García Lorca műveiből hallhatnak részleteket a látogatók.

A kiállítás az utazók által közvetített Alhambra-képet tárja a látogatók elé: amellett hogy bemutatják az első ábrázolásokat, a hangsúlyt a palotáról kialakult romantikus kép létrejöttére helyezik. Így kiderül az is, hogy Washington Irving New York-i író volt az, aki felvázolta Alhambra, mint titokzatos és vonzó hely képét 1832-ben megjelent kötetében. A tárlat többek közt bemutatja Irving spanyolországi tartózkodása alatt vezetett naplóját, a The Alhambra első kiadását és a jegyzetfüzetet is, melyben az író az arab ábécét és írást gyakorolta.

Andalúzia kertművészete a 711 és 1492 között fennálló arab uralom alatt új magasságokba emelkedett. A mór kertépítészetet találékony öntözési rendszerek és magas szintű mérnöki megoldások jellemezték, a szerkezeteket és a formákat a napfény lehető legjobb felhasználása érdekében alakították ki.

A kiállítás augusztus 21-ig tekinthető meg.

A tárlat oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár