2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Brodarics "felmondó levele" könyvvé nőtte ki magát

2011. május 24. 15:42 MTI

Megjelent A Brodarics-emlékkönyv, nevezetesen az a kötet, amelynek középpontjában Brodarics István humanista főpap-politikus-diplomata I. Ferdinánd habsburg uralkodónak írt "felmondó levele" áll.

Brodarics István saját kézzel írta, 1527. március 18-án. Benne páratlan részletességgel, öt oldalon keresztül szól az okokról, amelyek arra késztetik, hogy Ferdinánd pártját elhagyva Szapolyai Jánoshoz csatlakozzon.

A levél csak 2009 végén került elő, miután 120 esztendőn át elveszettnek hitték. Történeti értéke felbecsülhetetlen, az Országos Levéltárnak sikerült megvásárolnia 3 millió forintért, és a "hasznosulást" immár könyv is példázza. Szerzői Pálffy Géza történész és Kasza Péter irodalomtörténész, akik maximálisan körbejárják a levél keletkezésének okait, körülményeit, következményeit, elemzik szinte minden mondatát, és köré ágyazzák - histórianyomozókként rekonstruálva - a történéseket.

A kiadványt ma mutatta be és értékelte az Országos Levéltárban Oborni Terézia történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa. Brodarics - akinek legismertebb írása a mohácsi csatáról szóló beszámolója, mely szintén benne van a könyvben - a katasztrofális vereség utáni őszön még szilárdan állt a Habsburg oldalon, ám tavaszra, vélhetően hosszas mérlegelés és tusakodás után, Szapolyait választotta, és egészen haláláig (1539-ig) hűen szolgálta, nem csapongott a két tábor között.

Bár a könyv oldott stílusban íródott, közérthetőn, fő célja az ismeretterjesztés, még egyetemi tananyagnak is hasznos - mondta Oborni Terézia dicsérve a belbecs mellett a kiadvány külső és "belső külcsínét" egyaránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár