2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Irak betiltaná a területéről származó leletek kereskedelmét

2011. április 28. 11:42

Irak új nemzetközi egyezményt akar kötni műkincseinek és leleteinek védelmében: a tervek szerint az új szabályzás felváltaná a műkincsek kereskedelmét szabályozó 1970-es UNESCO egyezményt.


Irak új nemzetközi egyezményt szeretne kötni, amely kijelöli az iraki leletekkel kapcsolatos bűntényeket - jelentette az RFE/RL Radio Free Iraq. A helyi illetékesek remélik, hogy az új szabályzással megvédhetik az ország régészeti örökségét a csempészektől és tolvajoktól. A régészeti leletek illegális kereskedelme ugyanis súlyos probléma a belharcok által sújtott Irakban; az Egyesült Államok vezette invázió első napjaiban a becslések szerint legalább 15 ezer leletnek veszett nyoma.

Baha al-Mayyah, az Iraki Turisztikai és Történelmi Emlékek minisztériumának tanácsadója szerint a régészeti lelőhelyeket még mindig a kifosztás veszélye fenyegeti és gyakoriak az illegális ásatások is. Al-Mayyah szerint az iraki kormány egy olyan új nemzetközi egyezmény megkötésén dolgozik, amely bűnténnyé nyilvánítaná az országból származó leletekkel, műkincsekkel való kereskedelmet. A tanácsadó emellett aggasztónak találja a nem dokumentált feltárásokat, amelyek során eddig ismeretlen leleteket ásnak ki, és csempésznek ki Irakból.

Al-Mayyah kritizálta a nemzetközi közösséget, amiért az szerinte nem tesz eleget a csempészek elrettentésére. Elmondása szerint Irak meg szeretné szüntetni kulturális javak védelmét szabályozó UNESCO irányelvet (1970 UNESCO Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export, and Transfer of Ownership of Cultural Property). Az 1970-es egyezmény azt várja az aláíró államoktól, hogy előzzék meg, hogy múzeumaik illegálisan szerezzenek be leleteket vagy művészeti alkotásokat; illetve sürgeti az országokat, hogy az illegálisan beszerzett leleteket szolgáltassák vissza az eredeti országnak.

Irak fő problémája ezen egyezménnyel, hogy az csak az 1970 utáni esetekre alkalmazható, így a korábban az ország területén feltárt műkincsek az adott országban maradhatnak, még akkor is, ha illegálisan kerültek oda. Az illetékesek így egy nemzetközi konferencia összehívását tervezik Bagdadban az év végén, ahol egy új nemzetközi szervezetet is felállítanának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár