Kalandos középkor

Különleges Lucian Freud portré kerül kalapács alá

2011. április 4. 13:09 MTI

A német származású brit festőművész, Lucian Freud művészetében fordulópontot jelentő portrét bocsát árverésre a londoni Christie's aukciósház június 28-án.


Az 1958-59 között született Woman Smiling (Mosolygó nő) című alkotás az egyetlen portré, amelyet Freud egyik feleségéről, Suzy Boytról készített, aki házasságuk ideje alatt öt gyermekkel ajándékozta meg a művészt. A festmény, amely a szakemberek szerint fordulópontot jelentett a ma 88 esztendős Freud művészetében - a sík ecsetvonásoktól a vastagon felvitt durva impastóig vezető úton - az aukciósház reményei szerint 3,5-4,5 millió fontért (1-1,4 milliárd forint) talál majd gazdára a június 28-i árverésen.

A portrét április 2-3-án egy moszkvai kiállításon is bemutatták, amely az aukciósház szerint Freud munkáinak első "jelentős" oroszországi megjelenése. A szakértők reményei szerint a festmény a tehetős orosz műgyűjtők figyelmét is felkelti, akik kínai társaikkal együtt hatalmas szerepet játszottak az elmúlt években a műtárgypiac fellendítésében.

Lucian Freud eddigi árverési rekordját 2008-ban érte el, amikor Benefits Supervisor Sleeping című festménye 33,6 millió dollárért (6,3 milliárd forint) cserélt gazdát a New York-i Christie's árverésén. Hivatalosan ugyan nincs megerősítve, de a képet állítólag az orosz milliárdos, Roman Abramovics vásárolta meg.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!