2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Az olasz könyvesboltok reneszánsza

2011. március 7. 16:52 MTI

Hiába terjed az internetes könyvkereskedelem, Olaszországban egymás után nyílnak a könyvesboltok és reneszánszukat élik a könyves szakmára felkészítő tanfolyamok.


Olaszországban egyre többen döntenek úgy, hogy könyvesboltot nyitnak - adta hírül a Corriere della Sera. A napilap a könyvesbolt vezetését tanító kurzusokra hivatkozott: az umbriai Orvietóban 2006 óta működő Scuola del Libraio szakmai iskola hallgatói létszáma az idén tíz százalékkal emelkedett. Jelenleg ötvenen járnak a felkészítő tanfolyamra.

"A hathónapos, egész napos kurzus 2500 euróba kerül" - mondta el az iskola igazgatója Rodrigo Dias. Hozzátette, hogy a könyvesboltot nyitni szándékozók főleg negyven év körüliek, akik korábbi szakmájukról erre akarnak váltani és hisznek is benne. Az 1983-ban alapított milánói könyves iskolában is százhatvanötről kétszázhúszra emelkedett a jelentkezők száma.

Az olasz könyvpiac adatai őket igazolják: 2000 óta majdnem kétszeresére nőtt az eladott könyvek száma. Az olaszok könyveik hetven százalékát a mai napig hagyományos könyvesboltban vásárolják és a bolti eladó segíti őket a választásban. Az újonnan nyíló könyvesboltok többsége nem tartozik lánchoz, a kisebb kiadók köteteit részesítik előnyben, pénzt pedig tankönyvárusítással keresnek. Az üzletekben kiállításokat is rendeznek és ahol van rá hely, a könyvesboltban kisebb presszó is működik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár