2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papírmúmiák Philadelphiában

2011. február 11. 10:58

Több évtizedes tárgyalások eredményeként az Egyesült Államokba látogattak a kínai Hszincsiang tartomány leghíresebb kincsei, a múmiák – illetve papírmasé társaik.

A kaliforniai Santa Ana és Houston városában bemutatott múmiákat több tízezren tekintették meg a tengerentúlon, a vándorkiállítás utolsó állomásán, a Pennsylvania Egyetem Régészeti és Antropológiai Múzeumában (amelynek kiállítása a Selyemút titkai címet viseli) azonban nem várt problémák adódtak.

A kiállítás ugyan időben megnyílt, de a múmiák továbbra is Houstonban voltak, a többi kiállításra váró tárgy pedig Philadelphiában, hatalmas faládákban, lezárva várta a zöld jelzést a kínai illetékesektől – mindhiába. Amikor Kate Quinn tervező és kollégái megtudták, hogy nem vehetik elő a műkincseket a ládából, elkezdtek papírmaséból múmia utánzatokat készíteni; nyomtattak, vágtak, díszítettek (az inspirációt a flickr internetes fotómegosztóról merítették), majd az így megszületett „múmiákat” üvegdobozba helyezték. A kissé szürreális kiállítás megelégedéssel töltötte el a látogatókat, akik ha ugyan nem is özönlenek, de ugyanúgy végigmustrálják a „leleteket”, mintha igaziak lennének.

Tidin Csang, az amerikai kínai nagykövetség kulturális attaséja a következővel magyarázta az esetet: „A régészeti kiállítások védelmére vonatkozó jogszabályok értelmében egyetlen gyűjteményt sem lehet nyolc hónapnál hosszabb ideig utaztatni. A törvény az törvény, nem hághatjuk át”. Csang szerint a Penn akkor hibázott, amikor megkötötte a szerződést Pekinggel, de nem ellenőrizte a jogszabály időbeli korlátait. A Penn Múzeum igazgatója, Richard Hodges szerint egyszerű félreértés történt, de ennek kiküszöbölése után lát rá némi esélyt, hogy a közeljövőben az igazi múmiákat is megtekinthetik a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár