2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eldől a torony a harangozástól

2011. január 9. 12:53 MTI

Betiltotta a harangozást a Velence közeli Portogruaro polgármestere, így igyekszik megfékezni a középkori harangtorony dőlését, amíg nincsen pénz a kisváros "pisai tornyának" kiegyenesítésére.

A várost oltalmazó Szent Andrásról elnevezett Sant' Andrea tornyának harangjai addig nem is fognak újra megszólalni, amíg nem sikerül megoldást találni a 13. században emelt torony folyamatos ferdülésére. Az ötvenkilenc méter magas torony északi fala már 1,45 métert hajlott el. Évente 2 millimétert dől Portogruaro tornya. Hiábavalónak bizonyult a két évvel ezelőtti beavatkozás, és a tornyot folyamatos megfigyelés alatt tartó trentói egyetem mérnöki kara sem tud segíteni.

Ez vette rá a drasztikus lépésre Andrea Bertoncello polgármestert. A torony tetején levő harang elhallgattatása, vagyis a harangzúgás okozta rezgések kiküszöbölése talán képes lesz, ha nem is megállítani, de lelassítani a ferdülést. A harangstopért a plébános Pietro Cesco sajnálatát fejezte ki, de osztotta a polgármester döntését.

"Büszkék vagyunk a saját pisai tornyunkra, de az emberek biztonsága számít a legjobban" - nyilatkozta a velencei televíziónak. Azt nem tudni, mikor szólalnak meg ismét a Sant'Andrea harangjai. A városnak egyelőre nincsen pénze a torony kiegyenesítésére, ahogyan Pisában történt. A torony elhajlását egyébként az okozza, hogy a közeli Velencéhez hasonlóan Portogruarót is a Lemene folyó és az Adriai-tenger képezte lagúnákon építették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár