2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A szélsőséges éghajlatváltozás végezhetett a Neander-völgyiekkel

2010. december 6. 16:17 MTI

Német kutatók szerint a Neander-völgyi emberrel az ismétlődő szélsőséges éghajlatváltozások végezhettek.


A kutatók Gerd-Christian Weningerrel, a Kölni Egyetem professzorával az élen régészeti, paleontológiai és paleogenetikai vizsgálati eredményeket elemeztek. Az így nyert adatok alátámasztották azt a korábbi feltételezést, hogy a Neander-völgyi ember kihalását a klímaváltozás okozta - olvasható a GreenFudge.org című környezetvédelmi hírportálon. Az elemzés eredményei eredetileg a Quaternary International című folyóiratban láttak napvilágot.

A tudósok úgy vélik, hogy a Neander-völgyi népesség egészen a legutolsó glaciális periódusig (jégkorszakig) sikeresen alkalmazkodott az éghajlati változáshoz Európában, ahol a Földközi-tengertől északra, a 53. és a 45. szélességi kör között vándorolt. A legutolsó jégkorszakban azonban hat további lehűlési ciklus, úgynevezett Heinrich-esemény történt, amikor az észak-amerikai gleccserekről hatalmas jégtáblák sokasága szakadt le, és került az Atlanti-óceánba. A jég elolvadásának "köszönhetően" rengeteg édesvíz jutott az Atlanti-óceánba, megváltoztatva a tengeri áramlatok "mintázatát", és negatív hőmérsékleti anomáliát kiváltva.

A Heinrich-események, amelyek hírtelen következtek be, és körülbelül 750 évig tartottak, nemcsak "pótlólagos" lehűlést eredményeztek, hanem rendkívüli szárazságot váltottak ki a Földközi-tenger partvidékén. Így annak ellenére, hogy a Neander-völgyi ember sokkal nagyobb hidegekhez is képes volt alkalmazkodni, a vadászó-gyűjtögető népesség nem volt felkészülve a Heinrich-eseményekkel járó szárazságra, amely súlyos károkat okozott a növény- és állatvilágnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár