2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Auróra cirkáló nem lesz hadihajó

2010. november 26. 18:07 MTI

Az Auróra cirkáló, amely a történelmi legenda szerint sortüzével jelt adott az 1917-es felkelés kezdetére, december 30-tól már nem lesz hadihajó, és rossz általános állapota miatt még az a veszély is fennáll, hogy a Néva fenekére süllyed. Erről Igor Kudrin, a Szentpétervári Tengerészek és Tengeralattjárósok klubjának elnöke szólt a Néva parti városban.

Korábban a haditengerészet vezetése bejelentette, hogy az Auróra megszűnik hadihajó lenni. A vonatkozó parancs, amelyet Vlagyimir Viszockij, a Haditengerészeti Flotta főparancsnoka írt alá, heves tiltakozást váltott ki.

Kudrin szerint már zajlik is az átadás-átvétel a hosszú ideje múzeumként szolgáló cirkálón, ahonnan a haditengerészek december 1-én elvonulnak, de a civil személyzet státuszai legkorábban is december végén jönnek létre. Hozzátette: aggasztónak tartja, hogy az átmeneti időszakban mindössze három takarítónő és hat őr marad állományban.

A klubelnök arról is beszámolt, hogy a hadihajó rendkívül rossz műszaki állapotban van, és felhívta a figyelmet arra, hogy a cirkáló bonyolult műszaki berendezésének karbantartásához különlegesen képzett műszaki személyzet szükséges. Ezen kívül az évek során a folyó betemette azt a hatalmas gödröt, amelyet éppen a nagy hajó számára kotortak ki korábban, s ma már mindössze fél méter van a hajó alja és a fenék között.

Úgy vélte, a múzeumi dolgozók szerény fizetésével aligha lehet magasan képzett szakembereket alkalmazni, márpedig ilyenekre van szükség, ha az a cél, hogy a hajó fennmaradjon.

Az Auróra páncélos cirkáló a Balti-tengeri Flotta állományába tartozik még egy rövid ideig, 1903-ban bocsátották vízre, vízkiszorítása 6731 tonna, sebessége 20 tengeri csomó, a legénység létszáma 578 fő. Részt vett az 1904-05-ös orosz-japán háborúban, és 1917 elején, a februári forradalom idején legénysége fellázadt.

Az 1917 októberi felkelésre ugyan a dokumentumok szerint a történelmi legendával ellentétben nem az Auróráról adtak jelt, de a cirkáló legénysége elfoglalta a Miklós cárról elnevezet hidat, és lehetővé tette, hogy a Vörös Gárda egységei behatoljanak a város központjába, a legénység egy része pedig közvetlenül is részt vett a fegyveres felkelésben.

A hajó, amelyet számtalan, s köztük sok remek művészeti alkotás örökített meg, 1948. november 17-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom emlékműveként vetett horgonyt azon a helyen, ahol ma is áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár