2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mumifikált kutyákat fedeztek fel Peruban

2010. november 11. 17:40 MTI

Hat mumifikált 15. századi kutyát fedeztek fel a Limától 25 kilométerre délre fekvő Pachacamac prekolumbián romvárosban, az ebeket minden bizonnyal az isteneknek áldozták fel.

"Megőrződött a kutyák szőrzete, s az összes foguk" - hangsúlyozta Jesus Holguin, a Pachacamac Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a helyszínen négy gyermekmúmiát is felfedeztek.

A vászonba betekert kutyatetemeket a romváros egyik agyagtéglából emelt piramisában temették el, a mumifikált ebeket két hete fedezték fel. Az archeológusok meggyőződése szerint az állatokat egy temetéssel kapcsolatosan ajánlották fel az isteneknek, ám mint Isabel Cornejo régész rámutatott, nem ismeretes, hogy valamilyen magas rangú inka személyiségről van-e szó.

Azt még nem sikerült megállapítani, hogy milyen fajtájú kutyákról van szó. Annyi mindenesetre már bizonyos, hogy nem az ókori őshonos szőrtelen perui kutyákról van szó, vagy a pásztorkutyákról, amelyek maradványait a 900 és 1350 között Peru déli részén virágzott Chiribaya-kultúra népének temetőiben fedezték fel. "A kutyák erős fogazata arra enged következtetni, hogy háziasított állatok, amelyeket vadászat céljára tenyésztettek ki" - magyarázta Enrique Angulo szakértő.

A kutatók röntgenvizsgálatoknak vetik alá a múmiákat, hogy kiderítsék, milyen fajtájú kutyák lehettek. Denise Pozzi-Escot, a Pachacamac Múzeum igazgatója szerint a leletek révén a tudósok bővíthetik az ősi perui kutyafajtákra vonatkozó ismereteiket.

A kutyák maradványai igen jó állapotban maradtak fenn, köszönhetően a talaj minőségének, valamint a perui partvidék éghajlatának, ahol igen ritkák az esők.

Pachacamac a legfontosabb vallási központ volt a perui partvidék középső részén, Az épületek és templomok többsége az inka hódítás előtt, i.sz. 800-1450 között épült. Zarándokok ezrei látogatták Pachacamacot, hogy elhozzák az isteneknek szánt gazdag ajándékaikat, a helyszínen nem voltak ritkák az emberáldozatok sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár