2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerb tömegsírban a kommunizmus áldozatai

2010. október 24. 11:31 MTI

Nagyjából 60 ember földi maradványait rejtő tömegsírt találtak egy délkelet-szerbiai kisváros közelében - írta a belgrádi Vecernje novosti.

A lapban idézett szakértő szerint feltételezhető, hogy a Leskovactól nem messze, Vlasotincénél fellelt tömegsír azoknak az embereknek a földi maradványait rejti, akiket 1944 őszén, a város felszabadítása után Josip Broz Tito partizánjai magukkal hurcoltak a helyi kórházból, és az erdőben agyonlőttek.

Az áldozatok egy része a II. világháborúban a partizánok ellen harcoló csetnik alakulatok tagja volt, a többiek egyszerű civilek. A Vecernje novosti megemlíti, hogy Vlasotincében találtak egy korabeli iratot is, amelyben a helyi önkormányzat vezetője azzal a felhívással fordult az új kormányhoz, hogy vessen véget a "testvérgyilkosságoknak". A kérés nem talált meghallgatásra, sőt a partizánok agyonlőtték az illető vezetőt és vele együtt mindenkit, aki aláírta a felhívást.

Nem messze Leskovactól, Pirotban már zajlanak egy másik, a feltételezés szerint több mint 300 ember földi maradványait rejtő tömegsír feltárásának az előkészületei. A partizánok 1944 őszén, katonai győzelmeik után itt is tömegesen végeztek ki mindenkit, akiről feltételezték, hogy a csetnikekkel harcolt. Agyonlőtték a "Prinz Eugen" német SS-hadosztály katonáit és a közeli Bulgáriában működő horvát usztasa hadapródiskola növendékeit.

Szerbiában tavaly állítottak fel egy bizottságot, hogy tárja fel a II. világháború végén és közvetlenül a háború után véghezvitt kommunista megtorlás áldozatait rejtő szerbiai tömegsírokat. A történészek szerint 1944 és 1946 között a kommunista vezetés több száz szerbiai helyszínen összesen több tízezer embert végeztetett ki bírósági ítélet nélkül. Legalább 40 ezer embert - többségében magyarokat, kisebbrészt németeket - ölhettek meg a Vajdaságban, nagyjából 35 ezret Szerbia Belgrádtól délre eső részén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár