2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Várvédő hősnek állítottak emléket Egerben

2010. szeptember 12. 10:23 MTI

A honvédség nemzeti intézmény, a honvédelem pedig mindannyiunk közös ügye, ezt bizonyítja a Felnémetben élt Jakab Kovács élete, aki békés iparos létére fegyvert ragadott hazája érdekében - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor felavatta az egri várvédő hős emlékművét a Hevesi megyeszékhely Felnémet városrészében.


A katonai erények és hagyományok, nem csak a katonák, vagyis kevesek erényei és hagyományai, hanem minden, a hazáért és a közösségért tenni kész öntudatos polgár erényei és hagyományai - fogalmazott ünnepi beszédében a tárca vezetője.

Hende Csaba szerint most, amikor a kormányzat újraszervezi a honvédelem egész rendszerét, benne a Magyar Honvédség tartalékos állományát, különösen fontos mindennek tudatosítása. Mint elmondta: az életét Szent István óta leélt negyven nemzedék úgy építette fel, és úgy tartotta meg ezt a hazát, ezt a nemzetet, hogy mindig akadtak Dobó Istvánok és Felnémeti Jakab Kovácsok, akik bátran harcoltak. Csakis nekik köszönhetjük, hogy ma van hazánk - hangoztatta a miniszter.

Dobó István és az egri várvédő hősök története mindannyiunk számára a sikeres hazaszeretet története, a kitartás diadala. Éppen ezért történetüket újra és újra fel kell idéznünk és továbbadni fiainknak és lányainknak - mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba végül azt hangsúlyozta, hogy a történelem közösséget teremt és megmutatja, hogy összetartozunk.

A Felnémeti Jakab Kovács emlékműve Király Róbert egri szobrászművész alkotása. A történelmi Magyarországra emlékeztető kőtömbben a művész relief-szerűen ábrázolja az üllője előtt dolgozó mesterembert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár