7 végzetes pillanat

Szurajev űrhajós nem lesz Oroszország hőse

2010. szeptember 2. 16:23 MTI

Makszim Szurajev űrhajós nem kapja meg az Oroszország hőse kitüntetést: noha az űrhajósokat felkészítő központ kétszer is felterjesztette, a védelmi minisztérium mindkét esetben elutasította a javaslatot azzal az indoklással, hogy nem eléggé megalapozott.


Mindez Oleg Kotov űrhajós mondta el az Interfax hírügynökségnek csütörtökön, nem titkolva felháborodását. Szurajev tavaly szeptember 30-án indult a Nemzetközi Űrállomásra, közel fél évet töltött ott, március végén tért vissza.

Ő volt az első űrhajós, aki blogot vezetett, s rendszeresen beszámolt a Nemzetközi Űrállomás legénységének életéről és munkájáról, egyebek között a búza növekedéséről és a lepkék tenyésztéséről a súlytalanság körülményei között, a hálózsákban való alvásról, az élelmiszerekről, amelyeket az űrhajósok fogyasztanak, s arról, miért van hajóharang az űrállomáson.

A szovjet időkben kivétel nélkül minden űrhajós elnyerte a számos előnnyel járó, igen tekintélyes Szovjetunió hőse címet, aki többször járt a világűrben, az többször is. A rendszerváltás, illetve 1992 óta 31 űrhajós járt a világűrben, s a kitüntetések hagyománya fennmaradt, egyetlen kivétellel: Borisz Morukov, aki 2000-ban egy amerikai űrsiklóval jutott el az űrállomásra, eddig nem kapta meg az Oroszország hőse címet.

A Roszkoszmosz és az űrhajósokat felkészítő központ csak megerősítette a tényeket, de nem fűzött megjegyzést hozzájuk, majd kevéssel később bejelentette: a Szurajev kitüntetésére vonatkozó felterjesztést immár a védelmi minisztérium megkerülésével eljuttatta egyenesen a Kremlbe.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!