2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jégbe fagyott katona a Dolomitokból

2010. augusztus 27. 15:33 The Daily Mail

Egy első világháborús katona jégbe fagyott tetemét fedezték fel egy olasz síparadicsomhoz közeli gleccserben. A maradványokat az orvosi vizsgálatok után ünnepélyes keretek közt temetik majd el.

Az olasz katona maradványaira Dino De Bernardin amatőr történész 2800 méter magasan, az olvadó jégben talált rá. A Marmolada lejtőn, Serautához közel felfedezett maradványokhoz kihívták a rendőröket is, majd azokat egy alpinista mentőcsapat segítségével emelték ki a jégből, és vitték a helyi kórház hullaházába.

Az elkövetkezendő vizsgálatok során a férfi halálának okát szeretnék megállapítani, majd a maradványokat a katonai temetőben ünnepélyes keretek között helyezik majd végső nyugalomra. Az elsődleges tesztek szerint a férfit egy gránátrepesz találhatta el, vagy egy aknára léphetett: mindezeket a szétszóródott maradványok alapján gondolják. A testet ugyanis a robbanás kettétépte, és a lábak is súlyosan megsérültek, míg a fejet egyelőre nem lelik.

A felfedezés helyszíne az első világháborúból lehet ismert: 1915 és 1917 között az olasz csapatok az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével csaptak össze a térségben. A környéken a mai napig sok hadianyag található szétszóródva, és gyakran találnak éles bombákat és kézigránátokat is.

Szintén érdekes, hogy a Dolomitokból származik Európa leghíresebb jégembere, Ötzi is, akinek maradványaira 1991-ben akadtak rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár