2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

UFO-pániktól tartott Churchill

2010. augusztus 5. 12:02 The Daily Telegraph

Winston Churchill a második világháború során eltitkolta, hogy a légierő egyik gépe azonosíthatatlan repülő tárggyal ütközött, mert általános pániktól, és a hit elvesztésétől tartott - derül ki többek közt ez is a brit Nemzeti Levéltár által nyilvánosságra hozott újabb adag UFO-aktából.

Az egykori miniszterelnök azért határozott a „bizarr”, Anglia keleti partján történt incidens eltitkolásáról, mert az szerinte általános hisztériát okozhatott volna. Ekkor egy titkos háborús megbeszélést is összehívtak egy amerikai helyszínen, ahol Dwight D. Eisenhower, a szövetséges erők főparancsnoka is részt vett. Mindezt abból a több ezer oldalnyi dokumentumból tudhatjuk meg, amelyet a brit Nemzeti Levéltár tett elérhetővé az interneten.

Az 1995 és 2003 közötti 18 akta több ezer oldalnyi jelentésből, levélből és rajzból áll, illetve abban a bejelentések, de a parlamenti megkeresések is megismerhetők. Ez már a harmadik akció: korábban kétszer hoztak nyilvánosságra UFO-aktákat.

Jelen esetről Churchill egyik testőrének unokája számolt be 1999-ben, aki az egykori incidens kivizsgálását sürgette. A férfi leveleiből az derül ki, hogy nagyapja úgy hallotta, hogy egy felderítő gép és legénysége Angliába hazatérve ütközhetett Cumbria fölött egy fém tárggyal. A - legénység által állítólag lefotózott - hatalmas gép teljesen zajtalanul repült.

A férfi szerint az amerikai megbeszélésen az incidens megrémített mindenkit: a vezető mérnökök nem tudtak mit kezdeni az esettel, mert ez a gép szerintük minden, a korban képzelt technikai teljesítménynél fejlettebb lehetett. Egy másik résztvevő felvetette, hogy egy UFO-val lehet dolguk: Churchill ekkor az esemény 50 éves titkosításáról határozott. Az eset a testőrt is sokkolta, és minderről csak halálos ágyán, 1973-ban beszélt a feleségének, aki évekkel később mesélte el fiának az esetet.

A Védelmi Minisztérium 1999-es válaszlevele elég hidegen fogalmazott: eszerint mivel 1967 előtt az érdektelenség miatt minden hasonló aktát öt év után megsemmisítettek, ezért esély sincs ara, hogy kiderüljön, mi történt. Más dokumentumok azonban alátámasztják ennek lehetőségét: 1952-ben ugyanis maga a miniszterelnök kért jelentést „a repülő csészealjakról”.

Még több akta a Nemzeti Levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár