2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Naplóból ismerhetjük meg Himmler halálát

2010. augusztus 5. 09:52 The Daily Mail

Az SS egykori teljhatalmú ura 1945-ben ciánkapszulával végzett magával, majd maradványait egy névtelen sírba temették - derül ki az események egyik résztvevőjének most előkerült naplójából. Az eset azért is érdekes, mert az 1945-ben történteket a brit kormányzat 100 évre titkosította, így azokról 2045-ig hivatalosan semmit nem tudhatunk meg.

Harry Oughton Jones tizedes a háború kitörésekor Hongkongban állomásozott, majd 1943 szeptemberében részt vett a Kósz szigete elleni támadásban, ahol német hadifogságba esett. Egy pilótával együtt megszöktek, és egy görög halász hajóján Törökországba hajóztak. A D-napon nem vett részt, ám később Montgomery testőreként szolgált. 1945. május 4-én jelen volt Lüneburger Heidénél a német megadáskor.

Azt azonban sem ő, sem mások nem tudhatták, hogy Himmler ekkor Berlinbe repült, és bajuszát leborotválva, illetve bal szemét letakarva próbált megszökni. 1945. május 22-én Heinrich Hitzinger őrmester nevére kiállított papírokkal fogták el. A napló szerint május 23-án hívták fel Jones figyelmét a német foglyok Himmlerre: az egyik fiatal katona sírva ment hozzá, és a Himmler nevet hajtogatva mutatott az egyik barakkra. Az őrség többi tagjával ekkor érte mentek, ám a náci vezető ekkor az arcukba nevetett, és azt kérte, hogy az altiszt helyett legalább egy ezredessel beszélhessen. Az elvezetése azonban már lehetetlen volt: Himmler a szájához emelte a kezét, és ekkor vehette be a ciánkapszulát.

Nem sokkal később a tábor vezetői más magasrangú német tiszteket hoztak, akik megerősítették, hogy tényleg Himmlerről volt szó. Jones két nappal később segített Himmlert eltemetni Lüneburger Heide közelében, egy névtelen sírba, amelyen többször áthajtottak egy teherautóval is, hogy ne lehessen felismerni. Erre azért is szükség volt, hogy Jones szerint a fanatikusok ne áshassák ki a maradványokat, és ünnepelhessék őt mártírként.

Az esemény részleteiben a mai napig nem ismert: a brit hadügy ugyanis 100 évre, egészen 2045-ig titkosította az 1945-ben történteket. Éppen ezért nagyon sok a spekuláció Himmler halálával kapcsolatban, és így talán ezeket oszlathatja el a most, Jones halálával előkerült napló.

A napló hamarosan könyv formájában megjelenhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár