2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Brutálisan kivégzett gladiátorok temetőjét tárták fel Angliában

2010. június 8. 09:22 MTI, Múlt-kor

A világ legjobb állapotban fennmaradt ókori gladiátortemetőjét tárták fel Yorkban: a csontvázakon olyan sérülések láthatók, amelyekhez hasonlatosakat a római amfiteátrumokban szereztek a publikum szórakoztatása közben a küzdők.

A régészek nyolcvan, az i.sz. 1-4. évszázadból származó csontvázat tártak fel. Az antropológiai vizsgálatok tanúsága szerint az elhunytak többsége robusztus testalkatú, az átlagnál magasabb férfi volt. A csontvázak többségét lefejezték, a brutálisan kivégzett férfiak azonban végtisztességben részesültek.

Az egyik csontvázon harapásnyomokat fedeztek fel a szakemberek, ekkor merült fel annak a lehetősége, hogy gladiátorok nyugszanak az ókori nekropoliszban. "A legmeggyőzőbb bizonyítékot valamilyen nagytestű ragadozó által az egyik elhunyt csípőjén és vállán ejtett harapások szolgáltatják. Azok oroszlántól, tigristől vagy medvétől származhatnak" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Kurt Hunter-Mann, aki szerint ezek a sérülések összefüggésbe hozhatók az amfiteátrummal.

Sok csontváz esetében volt megfigyelhető, hogy az illető egyik karja erősebb volt, mint a másik, ami a fegyverforgatással hozható összefüggésbe. "A végtag-aszimmetria arra utalhat, hogy az érintetteket serdülőkoruktól oktatták a kardvívásra. A római kori beszámolókból ismeretes, hogy a gladiátorok némelyike nagyon korán fogott hozzá a szakma elsajátításához" - magyarázta Hunter-Mann.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ezek a bizonyítékok még nem elégségesek végleges következtetések levonásához. "Jelenleg úgy véljük, hogy a csontvázak nagyobb része római gladiátoroké volt. Több olyan bizonyítékunk is van, amely alátámasztja ezt a feltételezést, ám a kutatások folytatódnak, és nem szabad kizárnunk az egyéb lehetőségeket sem" - jegyezte meg a régész.

Angliában több római kori település amfiteátrumát tárták fel, a régészeknek most meg kell találniuk a yorki gladiátorok arénáját. A kutatók szerint előfordulhat, hogy a yorki nekropoliszban légiósok aludták örök álmukat, ám e verzió ellen szól a lefejezett tetemek magas aránya. Egy másik feltevés szerint az összes elhunyt bűnöző volt, ám Hunter-Mann szerint ennek ellentmond az a tisztelet, amellyel a holttestekkel bántak.

A csontvázakat a University of Central Lancashire igazságügyi antropológusai is megvizsgálták. "Nemzetközileg is jelentékeny felfedezésről van szó. Sehol a világon nem került még elő ilyen jó állapotban fennmaradt potenciális gladiátortemető" - hangsúlyozta Michael Wysocki, az egyetem docense.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár