2020. tavasz: Halálos tudomány

Laborfalvi Rózának állít szobrot Miskolc

2010. április 22. 16:19 MTI

Szobrot állít Miskolc a város egyik leghíresebb tragikája, Jókainé Laborfalvi Róza emlékére.


A szobor öntőmintája Szanyi Borbála műtermében

Szanyi Borbála szobrászművész alkotása végleges, öntéshez előkészített makettjének fotói és a részletes leírás már megtekinthető a Miskolci Nemzeti Színház épületének kirakatában - közölte Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője.

Jókainé Laborfalvi Róza 1817. április 8-án született Miskolcon és 1886. november 20-án halt meg Budapesten. A hazai realista színjátszás egyik úttörője, a Magyar Nemzeti Színház tragikája nevéhez számos emlékezetes előadás fűződik. Először 1833-ban lépett színpadra a budai Várszínházban, 1837-ben átszerződött a Nemzeti Színházba, ahol tragikai szerepeket játszott, Kántorné Engelhardt Anna kezéből véve át a stafétabotot. Sokat dicsérték mélyzengésű hangját, szavalótehetségét, alakját és kifejező tekintetét.

1848. március 15-én, Katona József Bánk bánjának előadásán találkozott a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórral, és egy kokárdát tűzött a férfi kabátjának hajtókájára. Még ebben az évben feleségül ment hozzá. Laborfalvi visszavonulásáig, 1859-ig szinte egyeduralkodó volt, akadt olyan pályatársnője, aki azért ment külföldre, mert nem érvényesülhetett mellette. 1857. szeptember 3-án az ő vendégjátékával (és Jókai beszédével) nyitotta meg kapuit a Miskolci Nemzeti Színház. Itt később, 1883-ban egy búcsúfellépés erejéig ismét színpadra lépett.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!