2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Száz éve vadászott II. Vilmos Karapancsán

2010. április 21. 11:23

Centenáriumi ünnepségsorozattal emlékezik meg a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. arról, hogy Habsburg Frigyes főherceg meghívására 1910 szeptemberében a karapancsai kastélyban megszálló II. Vilmos német császár részére több napos vadászatot rendeztek.

A „Karapancsai vadászkastély centenárium – múlt és jövő találkozása” című egész éves rendezvénysorozat nyitányaként emléktáblát avattak a 100 évvel ezelőtti történelmi vadászat emlékére. 1910-ben a karapancsai vadászkastélyban megszálló II. Vilmos német császár részére több napos vadászatot rendezett Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Izabella főhercegasszony. A történelmi források egyértelműen arra utalnak, hogy a kiskastély helyett már az új, teljes pompájában ragyogó vadászkastélyban szállásolták el a német császárt, így a centenárium egyben a vadászkastély, az úgynevezett nagykastély 100 éves fennállását is jelzi.

Karapancsa a bellyei uradalom részeként fontos központja a birtokos Habsburg Frigyes főherceg vadászatainak. A főherceg meghívására többször megfordult a környéken Ferenc József császár és király, de vadászott itt még többek között Rudolf főherceg, Ferenc Ferdinánd trónörökös, XIII. Alfonz spanyol király vagy a legnagyobb magyar vadász, Széchenyi Zsigmond is. Alfred Brehm, a nagy zoológus is ellátogatott a területre ornitológiai gyűjtőútja során.

A vadászattörténeti szempontból megkerülhetetlen Karapancsán, a Gemenc Zrt., a Habsburg Történeti Intézet szakmai támogatásával, 2 napos történész konferenciát rendezett. Az előadásokat tartó professzorok és kutató tudósok nemcsak a 19-20. század fordulójának fontos vadászati-, politikai- és helytörténeti fejezeteit mutatták be, hanem például olyan fényképészettörténeti különlegességeket is, amelyek Habsburg Frigyes főherceg feleségéhez, Izabella főhercegasszonyhoz kapcsolódnak. Izabella szenvedélyes fotográfus lévén valódi kordokumentumot hagyott hátra, megörökítette a főhercegi vadászatokat, valamint a mindennapi élet részleteit, a korabeli élő népviseletet és népszokásokat is.

A komplexum két kastélyból, rendezvényteremből, majorsági épületekből és lovasturisztikai központból áll egy angolpark jellegű terület közepén. A 19. században kialakított majorság jellegzetes monarchia korabeli, ódon hangulatú épületei közül a legimpozánsabb a Vadászkastély, ahol rekonstruálták az eredeti enteriőrt, modernizálták az épületet és felújították a kastélyt övező angol mintájú parkot.

Az elmúlt években a Gemenc Zrt. jelentős infrastruktúrát épített ki a Karapancsai erdőhöz tartozó Budzsak-Hódunai parkerdő részét képező Karapancsai Kastély és Majorban annak érdekében, hogy európai uniós színvonalú öko- és lovas turisztikai központot hozzon létre.

A hat évvel ezelőtt elkezdett és három szakaszban végrehajtott rekonstrukciós munkák után a szállásként működő impozáns nagykastély mellett új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistaközpont várja a látogatókat. A kiskastélyban kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében és a hozzá kapcsolódó közlekedő helységeiben a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet. A kiállítás kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett három világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák.

A parkerdőben felállított tanösvény segítségével ökológiai ismereteket nyújtó kirándulások tehetők, ahol a táj jellegzetes erdeinek élővilága élményszerűen ismerhető meg. A major lovakkal, különböző típusú lovas kocsikkal és szánnal is rendelkezik, így lehetőség nyílik arra, hogy Béda-Karapancsa a jövőben a térség lovas turisztikai központja is legyen. A kastélyba érkezőknek kerékpárbérlésre, horgászatra és túrakenuzásra is lehetősége nyílik. A Karapancsai Kastély és Majortól 10 kilométerre található Dávod-Püspökusztán található gyógy- és strandfürdő természetközeli környezetben 7 hektáros parkosított területen várja a látogatókat.

A Gemenci Erdő-és Vadgazdaság Zrt. felhívással fordul minden segíteni kívánó polgár felé. Az erdőgazdaság szeretné a történelem viharában szétszóródott eredeti tárgyakat összegyűjteni, méltó módon elhelyezni és bemutatni a nagyközönség számára. Ezért a Gemenc Zrt. arra kér mindenkit, aki segíteni tud ebben a gyűjtőmunkában, hogy az általa megtalált, egykor a kastélyban lévő tárgyakat, bútorokat, egyéb érdekes használati eszközöket ajánlja fel a Karapancsai Kastély és Major számára. Minden nemes felajánlást emléklappal és a felajánló nevének emléktáblán való megjelenítésével honorálja a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár