Őrült uralkodók

Múzeumban a kávéfőzés története

2010. április 19. 13:51 MTI

A kávéfőzés különböző eszközei, kannák, dobozok, csészék is láthatók A fekete leves - a kávéfőzés története című kiállításon április 23-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Budapesten.


Az október 24-ig látogatható tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek a kávécserjével, a pörkölés és az őrlés műhelytitkaival, majd - a kiállítás legnagyobb részében - a kávéfőzés eszközeivel a különféle korokon és kultúrákon át.

Keleti népek kávésedényei, 17. századi török kanna és egy török szoba tárgyai idézik a kávézás bölcsőjét, a Közel-Keletet. Nyugat-Európa igen díszes, elegáns, majd az ital elterjedésével egyre egyszerűsödő kávéskannáit a 18. századtól kezdve váltották föl a ravaszabbnál ravaszabb főzőberendezések: szűrőkannák, perkolátorok, forgatható kippkannák, lombikok, vákuummal működő paralellszifonok és bécsi kannák, majd a 19. század végétől az elektromos és nagy nyomással működő kávéfőzők. A hajdani óriás kávéházi tartályokat később felváltották a különféle karos presszógépek, mára pedig a párnás és kapszulás masinák, a kiállításon szinte mindegyikből megcsodálható egy vagy több változat.

A szocialista maszekvilágra Simon Imre kávéfőző-készítő és -javító kisiparos műhelyének néhány gépe és berendezési tárgya, valamint az általa gyártott híres Atomic, Mocca és Bambi főzők emlékeztetnek. A látogatók megtekinthetik a különféle kávépótlók színes dobozait, plakátokat, csészéket, amelyek a szűkösebb napok vagy a koffeintől ódzkodó kávékedvelők italait idézik.

A kiállítást barista-emutatók és különféle kávés programok kísérik, ezekről a www.mkvm.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők. A tárlat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazekas & Kimmel Gyűjtemény közös munkájának eredménye.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!