2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Rejtélyes ókori ólomkoporsót tártak fel Róma közelében

2010. április 2. 12:01 MTI

Amerikai régészek Róma közelében egy ókori város feltárása közben 1700 éves majd fél tonna súlyú ólomkoporsót találtak.


Tavaly nyáron kezdődtek a Rómától 18 kilométerre keletre fekvő ókori Gabii feltárásai. Az ásatás, amelyben 75 egyesült államokbeli archeológus vesz részt, 2013-ban fejeződnek be, ez az utóbbi félévszázad legnagyobb amerikai régészeti projektje Itáliában.

"Rendkívül izgalmas leletről van szó" - vélekedett az ásatásokat irányító Nicola Terrenato, a Michigani Egyetem professzora. Magyarázata szerint a rómaiaknál igen ritka volt a koporsós temetés, de akkor is fából készítették az elhunytak végső "lakhelyét". Alig néhány, az i.sz. 2-4. századból származó temetkezés ismert Olaszországban, ahol ólomkoporsóban helyezték örök nyugovóra a halottakat.

"Ami különleges ebben az esetben, az a koporsó súlya. A szarkofágot 2,5 centiméteres ólomlemezből készítették. Abban az időben 453 kilogramm fém óriási vagyont jelentett, s meglehetősen szokatlan dolog volt, hogy ekkora értéket eltemessenek" - hangsúlyozta Nicola Terrenato. A professzor szerint nehéz megjósolni, hogy ki alussza örök álmát a koporsóban: egy veterán katona vagy gladiátor, esetleg egy keresztény püspök. A választ a vizsgálatok adják majd meg.

Mint kifejtette, az ólomkoporsók általában jó állapotban őrzik meg az elhunytak földi maradványait. A tudósok nem akarják felnyitni a koporsót, mivel így esetleg megsérülhet a tartalma, helyette a termográfia és az endoszkópia módszerét alkalmazzák. Előbbi eljárás során a koporsót lassan néhány fokkal felmelegítik, s vizsgálják az így nyert hőtérképet, ugyanis a csontok vagy a sírmellékletek más "választ" adnak, mint az ólom. Az endoszkópia során parányi kamerát vezetnek a koporsóba, az eljárás eredményessége azonban attól függ, hogy mennyi piszok került be az évszázadok során.

Amennyiben a tudósok kudarcot vallanak, nem marad más hátra, mint a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI), ez az eljárás azonban meglehetősen drága, s a majd fél tonnás koporsót valamelyik kórházba kell szállítani.

Gabii a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében, ám a birodalom felemelkedésével párhuzamosan jelentősége csökkent, az i.sz. 3. század után pedig a település neve gyakorlatilag nem szerepel a feljegyzésekben.

Nicola Terrenato szerint Gabii tanulmányozása betekintést enged a Róma előtti idők életébe, egyúttal adatokkal szolgál arra nézve, hogy miként fejlődtek a korai itáliai városok. Ráadásul az ásatások során olyan rétegeket tárnak fel, amelyeben Rómában, ahol az egyik civilizáció a másikra épült lehetetlen ásatásokat végezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár