Hitler elfeledett szövetségesei

Népszerűek a Mussolini-szuvenírek Észak-Olaszországban

2010. január 5. 16:10 MTI

Rendkívül népszerűek a Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorhoz kapcsolódó szuvenírek Észak-Olaszországban - tudósít a La Repubblica című olasz lap.


A ducét ábrázoló különböző méretű mellszobrok, pólók, poszterek és zászlók mellett a fasiszta vezértől származó idézetekkel díszített tányérok, poharak is nagyon népszerűek. A ujjáéledő kultusz egyik központja Emilia-Romagna tartomány, Mussolini "hazája", de más északolasz területeken is megfigyelhető a jelenség.

Milánóban például igazi sláger a Mussolini-szlogeneket tartalmazó naptár, a duce szülővárosához, Dovia di Predappióhoz közeli Riminiben pedig valódi kultusz övezi a diktátor arcképét ábrázóló Cabernet Blanc, Merlot és Tocai borospalackokat. Az interneten hatalmas siker a www.duce.it honlap, ahol többek közt Mussolini képével díszített nyakkendők, valamint a diktátor beszédeit és fasiszta dalokat tartalmazó CD-k vásárolhatók.

A duce felelevenedő kultusza sokakban felháborodást váltott ki, több panasz is érkezett a szuveníreket árusító boltok ellen. Korábban is voltak már hasonló perek. 2007-ben Cuno Tarfusser bolzanói államügyész elkoboztatta az udinei Lunardelli pincészet boroscímkéit, amelyek Adolf Hitlert, Mussolinit, Heinrich Himmlert és Rudolf Hesst ábrzolták. A vád "emberiség elleni bűnök dicsőítése" volt.

Később azonban a pincészet vezetőinek sikerült meggyőzniük a bírákat arról, hogy semmilyen politikai szándékuk nem volt a címkézéssel, így a bíróság érvénytelenítette az államügyész határozatát.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!