2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A félreértett idézetek különös története

2009. december 2. 10:13

XIV. Lajos soha nem mondta magáról, hogy ő lenne az állam, míg utódja, XV. Lajos sem várta az özönvizet, és Marie-Antoinette sem javasolta soha, hogy az éhezők egyenek kalácsot - tudhatjuk meg egy nemrég megjelent francia könyvből, amely a leghíresebb, sokszor érettségin is előkerülő, ám a legtöbb esetben félremagyarázott mondatok eredetét cáfolta meg.

A november elején megjelent, Petit Inventaire des Citations Malmenées című gyűjteményben Paul Desalmand és Yves Stallini azokat a leghíresebb sorokat vette górcső alá, amelyeket tévesen tulajdonítunk a múlt híres alakjainak. A műben a szerzők a lusta újságírókat és hanyag történészeket hibáztatják azért, hogy ezeket a ponttalan idézeteket terjesztik, és azokat úgy tűntetik fel, mintha lenne bármilyen valós alapjuk.

Ilyen például IV. Henrik „Párizs megér egy misét” című felkiáltása: a történeti feljegyzésekben ugyanis sehol nincs nyoma, hogy az uralkodó valaha ilyet mondott volna. A szerzők szerint ezt a férfi ellenfelei találták ki és terjesztették el, hogy ezzel is támadhassák a katolizáló felséget. Hasonlóképp nem hangzott el sosem Marie Antoinette „Egyenek kalácsot” mondata sem: ezt Jean-Jacques Rousseau Vallomásaiban találhatjuk meg először, aki egy hercegnőről írta, aki kalácsot etetett volna az éhes parasztokkal.

XV. Lajos híres mondata (Utánam az özönvíz) a könyv szerint Madame de la Pompadournak, a király híres szeretőjének tulajdonítható, aki a hétéves háború egyik francia veresége után tréfálkozott ezzel a királyon. Lehetséges viszont az is, hogy a mondat sosem hangzott el, és csak a korabeli pletyka szüleménye.

A műben több más hasonló idézet eredetét pontosítják, így megtudhatjuk, hogy a Napkirály sose, mondta, hogy ő lenne az állam, hiszen haláláig annak szolgálójának tartotta magát, illetve Herman Göring sem viccelődött így: „ha meghallom azt a szót, hogy kultúra, a pisztolyomért nyúlok” (Wenn ich 'Kultur' höre, nehme ich meine Pistole). Ez az utóbbi idézet Hanns Johst, nácibarát író egy 1933-as darabjából származik (Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning).

Petit Inventaire Des Citations Malmenees

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár