2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Twitteren üzenhetünk a virtuális berlini falra

2009. október 26. 14:24

November 9-én ünneplik Németországban a berlini fal ledöntésének 20. évfordulóját: a város a megemlékezések kapcsán egy élő emlékfalat indított az interneten, ahová bárki megírhatja gondolatait.

A Berlin Twitter Wallra bárki elküldheti gondolatait: ehhez mindössze egy Twitter fiókra, és az ott megírt üzenetek végére biggyesztett #fotw címkére van szükség. Az oldalon az üzenetek az East Side Gallery graffitikkal ékesített fala előtt úsznak el. A folyamatos üzenetfolyamban persze a régebbi megjegyzések is visszakereshetők, ebben a play, stop és start iránygombok segítenek.

A hasonló kezdeményezések a történelmi élvfordulók kapcsán is egyre népszerűbbek lesznek: Twitteren követhettük nyomon VIII. Henrik megkoronázásának 500. évfordulóját, vagy épp az Apollo-11 Holdra tartó küldetését is, és van aki egy elnöki naplót is rövid töredékekben tesz közzé.

A kommunista hatóságok által 1961-ben emelt fal 28 éven át állt, felhúzásával a cél az volt, hogy megakadályozzák a Német Demokratikus Köztársaság polgárainak nyugatra vándorlását. Azt követően, hogy az NDK vezetői 1989 novemberében a fal megnyitására kényszerültek, hamarosan (egy éven belül) összeomlott a Németország keleti részében a II. világháború után kiépített kommunista rezsim, a falat pedig szinte teljes egészében lerombolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár