2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Ókori állatkertet tártak fel Egyiptomban

2009. szeptember 18. 11:15 MTI, National Geographic News

Magánállatkerteket tarthattak fenn az ókori egyiptomi Hierakónpolisz uralkodói - vélik az ősi várost feltáró amerikai régészek.

Hierakónpolisz a Nílus nyugati partján helyezkedik el, Luxortól 85 kilométerre délre. A Felső-egyiptomi királyság fővárosaként a predinasztikus korban kiemelkedő politikai szerepet játszott. A várost i.e. 4000 körül alapították, s Hierakónpolisz, amely nem csak politikai, de fontos kereskedelmi központ volt, s kiváló söréről volt nevezetes.

A város temetőjének feltárásakor a régészek állati tetemek sokaságára bukkantak, többre, mint a Nílus-parti birodalom korai időszakának bármelyik más városában. Úgy tűnt, mintha az állatok a helyi elit örök álmát vigyázták volna a nekropoliszban. A tudósok sokáig nem tudták mire vélni a jelenséget, ám Renee Friedman amerikai régész, aki 1996 óta irányítja Hierakónpolisz feltárásait, a legújabb leletek fényében úgy véli, hogy az állatok a helyi uralkodók magánállatkertjében éltek, s feláldozták őket, hogy elkísérjék gazdájukat a túlvilágra. Később ez a szokás Egyiptomszerte elterjedt.

A temetőben megtaláltak egy babuin földi maradványait, kilenc kutyáét és hat macskáét. Idén tavasszal tártak fel egy 3500 éves állati temetkezést, amelyből egy tehén és borjának csontváza került elő. A jelek szerint a szarvasmarhákat az uralkodó halálakor ölték le.

A közelmúltban a város egyik korai uralkodójának sírja mellett egy hímelefánt földi maradványait tárták fel, amelyet szintén 3500 évvel ezelőtt áldoztak fel. Az állatot, amely a feltételezések szerint Núbiából származott, tízéves korában ölték le, tetemét nádgyékényre fektették, majd a legfinomabb lenvászonnal takarták be. Az elefánt gyomortartalmát megvizsgálva, megállapították, hogy utoljára gabonát, akáciaágakat, valamint vízi növényeket fogyasztott. "Mivel ezek a növények különböző helyen - szántóföldön, a sivatagban és a folyó menti mocsárban teremnek, minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy fogságban tartották" - hangsúlyozta Renee Friedman.

A régészek találtak egy vízilóborjút, valamint egy vadmacskát, utóbbinak életében több csontja is eltörött, ám összeforrtak, s a jelek szerint emberi segítség nélkül. "Ezek az állatok az erő jelképei voltak. Befogva, birtokolva az állatokat a korai uralkodók e természetes erő birtokosának, a világ urainak hitték magukat" - magyarázta Renee Friedman.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár