2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a British Library hangarchívuma

2009. szeptember 8. 11:46 The Guardian

Hatalmas, ingyenesen használható gyűjteménnyel gazdagodtak az internetezők: a British Library a múlt héten közzétette nagyjából 2000 órányi hangarchívumát, ahol nem csak egykori katonadalokat, hanem aborigén bennszülötteket, vagy épp különböző állatokat is hallhatunk.

A nagyjából 44 ezer felvételt tartalmazó gyűjteményben a hangok szinte minden lehetséges változata hallható, méghozzá a felvevőtechnika kezdeteitől - számolt be róla a The Guardiannek Janet Topp Fargion, a könyvtár illetékes munkatársa. Emellett azt is elmondta: elsődleges feladatuknak azt tekintették, hogy végre mindenki számára elérhetővé tegyék azokat a hanganyagokat, amelyek többségéhez a könyvtár 2000-2001-ben egy, a lottóalap által pénzelt projekt során jutott hozzá.

A kollekció többségét eddig soha senki nem hallotta, és a felvételek többsége nyers, eredeti változatában érhető el. A gyűjteményben egykori katonadalok, vagy épp népdalok is találhatók. Az első felvételek több mint 100 évvel ezelőtt készülhettek: Alfred Cort Haddon brit antropológus viaszhengerén aborigén bennszülöttek dalát örökítette meg, 1898-ban.

A könyvtári anyagban vannak még korábban kiadott, de alig ismert afrikai felvételek is, a szakértők azonban a leginkább érdekesnek azt a hanganyagot tartják, amely egy szú tevékenységét örökítette meg, amint az hajnali négykor az ablakkeret anyagát rágta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár