2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézeres szkenner segíti az örökségvédőket

2009. augusztus 26. 13:15 The Guardian

Különleges lézeres szkennert fejlesztettek ki a brit és skót örökségvédők: az új eszközzel lehetővé vált a hatalmas helyszínek beolvasása, így azok akár három milliméteres pontossággal válnak megjeleníthetővé a virtuális térben. Az eljárás komoly segítséget jelenthet a restaurálások és rekonstrukciók során.

A forradalmi technológiai eljárás akár a teljes rekonstrukciót is lehetővé teszi, ha a klímaváltozás, természeti katasztrófák, háború vagy terrorizmus végezne a világörökségekkel. A Historic Scotland örökségvédő szervezet és a Glasgowi Művészeti Iskola hat kutatójából álló csoport korábban már a stirlinigi kastély, vagy épp A da Vinci-kód kapcsán híressé vált Rosslyn kápolna virtuális másolatát is elkészítette. Jelenleg New Lanark világörökségi helyszínén dolgoznak, majd a tervek szerint októberben Skara Bae-hez utaznak, hogy a neolitikus Orkney szívét is bitekké és bájtokká alakítsák. Ezután pedig Antoninus fala, Edinburgh ó- és újvárosa majd a többi skót világörökség is digitalizálásra kerül majd.

A szakemberek jövő hónapban a CyArk amerikai vállalattal Dél-Dakotába utaznak, ahol a Rushmore hegyről készítenek egy 3 milliméterig pontos virtuális modellt, amely a digitális térbe varázsolja George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln elnökök képmását.

A CyArk listáján több veszélyeztetett örökségi helyszín digitalizálása szerepel, így a szakemberek a savas esők által fenyegetett athéni Akropolisz, a turizmus miatt veszélybe került Macchu Pichu, a légszennyezés, és erdőirtások miatt tönkrement Tikal Nemzeti Park virtuális változatát is elkészítenék majd. Emellett a kambodzsai Angkor Vat, az egyiptomi Théba, és Pompeji elektronikus verziója is megszülethet majd. A végső cél, hogy világszerte 500 hasonló helyszín háromdimenziós képét sikerüljön megalkotni: a szakemberek ennek keretében készítették el a római katakombák digitális változatát is.

A szakemberek szerint minderre azért is szükség van, mert ha például az olaszországi L'Aquila épületeit, vagy a bámijáni Buddhákat is leképezték volna, akkor azokat most könnyedén újjáépíthetnék. Az utóbbi esetében egyébként a japán kormányzat korábban már ígéretet tett a rekonstrukcióra, ám az eredetiek másolatának elkészítése nem könnyű.

A különleges eljárás iránt számos európai ország kifejezte érdeklődését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár