2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Törölték a drezdai Elba-völgyet a világörökségi listáról

2009. június 26. 09:48 MTI

Az UNESCO törölte az Elba-folyóvölgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert szerintük az ott épülő híd rontani fogja a szászországi főváros központjának látképét.


Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének Sevillában ülésező Világörökség Bizottsága (VÖB) csütörtökön döntött a kérdésről azután, hogy tavaly Drezda egyéves haladékot kapott a barokk belváros látképét romboló négysávos, 635 méteres híd építésének leállítására. Ilyen döntést már másodszor hozott az UNESCO; előzőleg 2007-ben egy ománi természeti élőhely vesztette el a világörökség státust, mert az arab ország vezetése 90 százalékkal csökkentette a területét, hogy kitermelhesse az alatta rejtőző földgáz- és kőolajkészletet.

Az UNESCO a régóta húzódó hídügyben tavaly azt kérte a drezdai döntéshozóktól, hogy híd helyett alagúttal próbálják megoldani a városközpont közlekedési problémáját. "Ha nem áll le az építkezés, akkor egészen biztosan elvész a világörökség cím" - figyelmeztetett akkor Brigitte Ringbeck, aki megfigyelőként képviseli a Németországot a bizottságban. A 160 millió eurós (37 milliárd forint) Waldschlösschen-híd projekt kivitelezése 2007 novemberében kezdődött, de a kérdés már a 19. század vége óta napirenden van, csak éppen mindig megakadályozta valami.Az "Elba menti Firenze" látképét 2004-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé. A híd felépítéséről hozott döntés után a VÖB 2006-ban áttette a drezdai folyóvölgyet a veszélyeztetett kulturális örökségek listájára, és haladékot adott a kérdés rendezésére.

A világörökségek listáján 678 kulturális, 174 természeti nevezetesség és 25 vegyes jellegű helyszín szerepel. Magyar helyszínből nyolc van a listán, hét kulturális és egy természeti. A jövő keddig tartó sevillai tanácskozáson a VÖB tagjai 27 új helyszín jelölésről döntenek. A testület csütörtökön úgy határozott, hogy Bakut leveszi a veszélyeztetett kulturális örökségek listájáról, mert jól haladnak az állagmegőrzési munkálatok az azeri főváros óvárosában, amely a 2000 novemberi földrengésben súlyos károkat szenvedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár