2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új szellemben oktatják Ukrajna történetét

2009. június 11. 10:39 MTI

Szeptembertől új tanterv szerint oktatják az ukrán történelmet az ukrajnai iskolák 5-12. osztályaiban, különösen nagy hangsúlyt fektetve a múlt század harmincas éveiben pusztító éhínség és a mai hivatalos szóhasználatban nemzeti felszabadítóknak nevezett mozgalmak megismertetésére.

Az ukrán oktatási minisztérium által kidolgozott és jóváhagyott módosított történelemoktatási tanterv célja az, hogy áthidalják a jelenleg használatos tankönyvek tartalma és az ukrán történettudomány által az utóbbi években feltárt tények közötti különbséget. A változás elsősorban a 20. század ukrán történelmének korábbi "fehér foltjaira" vonatkozik, amelyeket a levéltárak egykor titkos anyagainak feldolgozása révén sikerült eltüntetni - írta szerdán a kijevi Szegodnya (Szivodnya) című napilap online kiadása.

A cikk szerint különösen nagy hangsúlyt fektet az új tanterv az úgynevezett ukrán felszabadító mozgalmak történetének oktatására. A történelemórákon a tanulók mindenekelőtt az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) küzdelmét, valamint az 1932-1933-as nagy éhínség körülményeit ismerhetik meg. Külön fejezet foglalkozik a kommunista rendszer által az 1920-1950-es években elkövetett tömeges megtorlások történetével és az ukrán ellenzékiek mozgalmával a Szovjetunió fennállásának utolsó évtizedeiben.

Az oktatási tárca véleménye szerint az új szellemű történelemoktatásnak köszönhetően érthetővé válik, hogy Ukrajna függetlenségének helyreállítása 1991. augusztus 24-én az ukránok több évszázados szabadságharcának törvényszerű eredménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár