2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Élményszerű oklevéllel alapították a somogyvári monostort

2009. június 3. 09:19 MTI

A somogyvári bencés apátság alapításáról beszámoló, 1091-ből származó írás másolatával gyarapodott a Magyar Országos Levéltár középkori gyűjteménye; a dokumentumot, amelynek eredetijét Franciaországban őrzik, s így eddig a kutatók közül is csak kevesen láthatták, kedden mutatták be a sajtó képviselőinek Budapesten.

MTIAz alapítólevél szövegét régóta ismeri ugyan a magyar történeti kutatás, de csak keveseknek adatott meg, hogy közvetlenül is tanulmányozhassák azt; a dokumentumot magába foglaló 12. századi kódexet a párizsi nemzeti könyvtárban őrzik, s a magyar kutatók számára fontos lapokról eddig egyetlen hazai közgyűjtemény sem rendelkezett semmilyen másolattal - mondta el Rácz György, a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetője a sajtótájékoztatón.

Szavai szerint a saint-gilles-i bencés apátság másolati könyvében megőrzött szöveg különlegessége, hogy nem egy szokványos királyi oklevél, hanem az 1091-es események somogyvári francia szerzetesek által megfogalmazott élményszerű leírása. A szerző egyes szám harmadik személyben meséli el a történteket, a többi között azt, hogy milyen parancsot adott László király, kik voltak jelen az alapításnál, s milyen birtokokat adományozott a király a monostornak. Az alapításról szóló beszámoló mellett a monostor első lakóinak esküszövegét is feljegyezték.

A somogyvári apátság a cluny-i kongregációhoz tartozó Saint-Gilles leányegyháza volt. A Somogy megyei monostorba egyenesen Saint-Gillesből érkeztek a szerzetesek, s bár a monostor lakói és a vidék kapcsolatáról közvetlenül nem szólnak az írott források, a somogyvári konvent 1250 után keletkezett okleveleiből arra lehet következtetni, hogy a francia kolónia zártsága egészen a 13. század közepéig érintetlenül megmaradt.

Szent István király és az őt követő magyar uralkodók számos monostort alapítottak, a szerzetes közösségeknek adományozott birtokjogokat és kiváltságokat általában az új monostor felszentelésekor foglalták írásba. A 11. századi magyarországi monostoralapításokról szóló teljesen hiteles oklevelek sorában a Bencés Főapátsági Levéltárban őrzött 1055-ben kelt tihanyi és a Magyar Országos Levéltárban őrzött veszprémvölgyi alapítólevél után a somogyvári alapítólevél a harmadik.

A somogyvári bencés apátság romjainál kialakított nemzeti történelmi emlékhely vagyonkezelője és a terület kutatását végző Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szakembereinek közreműködésével Magyarországra érkezett dokumentumot júniustól a hazai szakemberek is megtekinthetik. Egy másolatot pedig a nagyközönség Somogyváron láthat majd június elejétől egy állandó kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár