2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Határnyitás '89

2009. május 29. 11:28 MTI

Történelmi jelentőségű év volt 1989 - jelentette ki Heinz Fischer osztrák államfő a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián csütörtökön Bécsben. Ezzel párhuzamosan Kovács László egykori külügyminiszter egy budapesti tanácskozáson arról beszélt, hogy egy, a kamerák kedvéért megtartott vasfüggönydarabot vágtak át húsz éve a magyar-osztrák határon, a ceremónia idejére ugyanis a szögesdrót nagy részét már elbontották.

Demokráciát hozott 89

Az 1989-es év eseményei, köztük Nagy Imre és társai rehabilitációjának kezdete és az osztrák-magyar határzár szimbolikus átvágása június 27-én egészen megváltoztatták Európát. Fischer felidézte azt is, hogy ebben az évben szavazta meg az osztrák parlament is az Európai Unióval - akkor Európai Közösségekkel - való csatlakozási tárgyalások megkezdését. Az azóta eltelt húsz év pedig békét, szabad és demokratikus, határok nélküli Európát hozott - mondta. "2009-re megvalósultak azok a célok, amelyekről szüleink és nagyszüleink a II. világháború után még álmodni sem mertek" - fogalmazott.

Az "Európa-béketervnek" ma is van létjogosultsága, még ha vannak is kétkedő hangok - hangsúlyozta beszédében Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. A kétkedők meggyőzésének egyik módja lehet "közelebb vinni Európát" a fiatalokhoz. Fontos érvként említette, hogy a huszonhét tagállam együtt erősebb, mint külön. Ezt a gazdasági válság is megmutatta - mondta.

A konferencia keretében a Regionális Partnerség tagországainak képviselői kerekasztal-beszélgetést folytattak egymással az elmúlt húsz év közép-európai politikájáról Paul Lendvai ausztriai magyar újságíró vezetésével. Magyarország, Szlovákia és Ausztria külügyminiszteri, Szlovénia, Csehország és Lengyelország államtitkári, illetve miniszterhelyettesi szinten képviseltette magát. A beszélgetés keretében a magyar külügyminiszter átadta a vasfüggöny egy darabját osztrák kollégájának. Balázs Péter hozzászólásában rámutatott, hogy a szimbolikus jelentőségű esemény éppen az osztrák-magyar határon történt.

A sikerek mellett a problémákról is szó esett. A magyar külügyminiszter beszélt arról is, hogy habár a koppenhágai kritériumokat teljesítették az új tagállamok, néhány történelmi problémát is magukkal vittek az EU-ba, amelyek megoldásán együtt kell dolgozniuk. A szlovák és a magyar külügyminiszter egyaránt hangsúlyozta, hogy aktívan kell fellépni a nyitott kérdések megoldása érdekében. A szlovák diplomácia vezetője, Miroslav Lajcák többek között arról is beszélt: a kisebbségeket óvni és védeni kell, ugyanakkor "nem lehet visszamenni az időben". "Nem várhatunk másokra, nekünk magunknak kell megmutatnunk, hogy képesek vagyunk közös ügyeinket kezelni" - hangsúlyozta később egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszhat a szlovák-magyar kétoldalú kérdések megoldásában az Európai Unió.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a térség országainak számos közös érdeke van, érvényesítésüknek több meglévő és tervezett regionális együttműködés ad keretet. Ezek egyike lehet az uniós tagországok Duna-menti együttműködése, amelyre a közelmúltban tett javaslatot Ausztria és Románia. Az egész éves rendezvénysorozatba illeszkedő kétnapos konferencián neves személyiségek, köztük húsz évvel ezelőtti és jelenlegi vezető politikusok, történészek, művészek, a gazdasági élet képviselői és mások cserélnek eszmét az 1989-es év politikai, gazdasági és kulturális hozadékáról és az egyesült Európa új fejlődési irányairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár