2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták a lengyeli kultúra legnagyobb temetőjét

2009. május 13. 13:08 MTI

A lengyeli kultúra eddig ismert legnagyobb kiterjedésű települését tárták fel a régészek az épülő M6/M60-as autópálya nyomvonalán, Bátaszék és Alsónyék térségében. A befejezéshez közeledő feltárásról az MTA Régészeti Intézetének ásatásvezetője számolt be.


A Wosinsky Mór Megyei Múzeum, majd a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) szervezésében zajló kutatásról Osztás Anett elmondta: 2006 óta az autópálya, illetve az épülő mérnökségi telep területén, jelenleg pedig az épülő 5603-as főút nyomvonalán összesen 256 ezer négyzetméternyi területen végeztek feltárást a KÖSZ, az MTA Régészéti Intézete, az Ásatárs Kft. és a megyei múzeum régészei.

A legtöbb objektum a lengyeli kultúra idejéből származik: mintegy 2500 temetkezést tártak fel, aminek jelentősége annak fényében mérhető, hogy amióta ezt a kultúrát kutatják, a 19. század végétől a Délkelet-Dunántúlon összesen 628 sír volt ismert - mondta az ásatásvezető. Az ún. lengyeli kultúra a történettudomány szerint az újkőkor és a rézkor határán, i.e. 4900 és 4200 között létezett; névadója a Bonyhád melletti Lengyel, ahol először Wosinsky Mór tárta fel a kultúra első leleteit az 1880-as években.

A munka kezdetén, 2006-ban úgy gondolták, hogy a főpálya nyomvonalán helyezkedik el a most feltárt település centruma, mert ott egymás mellett, utcaszerűen sorakozó házak maradványaira bukkantak. Az 56-os főút közelében, Bátaszék határában a most befejezéshez közeledő feltárás mintegy 6000-7000 négyzetméteres területén azonban gyakorlatilag ugyanúgy egymás mellett lévő házak, sírok kerültek elő - ismertette Osztás Anett.

Mint mondta, a sírok mellett 60 oszlopszerkezetes épületet tártak fel, amelyekhez általában kapcsolódott egy-egy nagyméretű agyagnyerő gödör. Ezeket a használat után feltöltötték hulladékkal, törött edényekkel, rontott kőbaltákkal. A leletanyag nagy része ezekből a gödrökből került elő. Kiderült, hogy nagyon gazdag népesség élt itt, amely szinte ontotta a kerámiákat és a kőeszközöket. A csontvázak antropológiai vizsgálata megkezdődött, a leleteké még nem - tette hozzá.

A régész tájékoztatása szerint amellett, hogy eddig nem volt ismert ekkora feltárt terület a lengyeli kultúrából, több jelentős felfedezést is tettek. Ezek közé tartoznak az oszlopszerkezetes sírok, amelyekre ebből a kultúrából eddig nem voltak adatok. Más kultúrából vannak sírépítményes temetkezési helyek, de sokkal kisebbek. Itt az oszlopok a sírgödrön belül helyezkednek el. Elképzelhető, hogy egy építményt tartottak, de az is, hogy egy halotti kerevetet. Az oszlopok körül edényeket, a halott használati tárgyait is megtalálták, az egyikben például horgot, agyagsúlyt és csonttűt tártak fel.

A kutatott területen talált objektumok több mint hatezer évet ölelnek fel. A legkorábbi leletegyüttes egy kora neolitikus település, a sort pedig egy római útállomás zárja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár