2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mobiltelefonnal kísérleteztek az 1910-es években

2009. március 31. 09:24 The Daily Mail

Harry Grindell Matthews az 1920-as években különleges találmányokkal állt elő: többek közt neki köszönhetjük a mobiltelefon első prototípusát, és egy különleges halálsugár megalkotását is. A felfedezések azonban egy nemrég megjelent könyv bemutatásáig teljesen feledésbe merültek.

Az 1920-as évek sajtójában csak Halálsugár Matthews néven emlegetett férfi beszámolója szerint gyilkos sugarával képes volt megállítani egy motort, vagy felrobbantani a puskaport, vagy akár megölni egy egeret is. 1911-ben, amikor a világ még a morze-jelek bűvöletében élt, építette meg azt a vezeték nélküli adóvevőt, amellyel egy repülőgép pilótájával a földről tudott kommunikálni. Később hajókhoz készített távirányítókat: különleges fénysugarakkal volt képes akár nagyobb hajótesteket navigálni a vízen.

Egy évtizeddel később hangosfilmet készített Sir Ernest Shackletonnal, mielőtt az kihajózott volna végső útjára. Ez az alkotás keltette fel a Warner Brothers stúdió figyelmét, akik a férfit felvették az új eljárás tökélesítésére. Eközben a filmvetítők tanulmányozásával alkotott meg egy olyan speciális fénysugarat, amely a Batman-filmekben felhőkre vetített logókhoz hasonló jeleket tudott az égre varázsolni.

A témában Death Ray-The Life of Harry Grindell Matthews címmel könyvet jegyző Jonathan Foster szerint mindebben az a legkülönösebb, hogy Matthews tevékenységét tudományosan kimagasló találmányai ellenére is elfeledték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár