7 végzetes pillanat

Történelmi szükségszerűség volt a berlini fal összeomlása

2009. március 14. 15:41 MTI

Történelmi szükségszerűségnek nevezte a hírhedt berlini fal összeomlását egy pénteki nyilatkozatában az egykori NDK állampártjának egyik volt vezetője.


Günter Schabowski, a hajdani NSZEP politikai bizottságának tagjaként 1989 november 9-én délután sajtóértekezleten jelentette be, hogy a kommunista állam külföldi utazási könnyítéseket vezet be. Egy kérdésre válaszolva, némi "zavarodottsággal" azt is hozzátette, hogy azonnali hatállyal. Ezt követően a kelet-berliniek százezrei valósággal "megrohamozták" a határátkelőket, hozzákezdve a két városrészt 28 éven keresztül mesterségesen elválasztó fal lebontásához.

A 80 éves Schabowskinak az NDK utolsó napjairól szóló "Csaknem mindent rosszul csináltunk" (Wir haben fast alles falsch gemacht) című könyve ezekben a napokban jelent meg. A volt kommunista politikus a történtek kapcsán - akkori szerepére utalva - a Handelsblattban pénteken megjelent interjújában úgy értékelte, hogy valójában a "történelem eszközeként" cselekedett. "A fal leomlásának hatásait akkoriban sem én, sem egyes nyugati politikusok nem tudtuk felfogni" - jelentette ki, hangsúlyozva: a berlini fal összeomlása valójában történelmi szükségszerűség volt.

Schabowski emlékeztetett arra, hogy az akkori rendszer létjogosultsága nem csak az NDK-ban szűnt meg. A hatalom látens szétesése már javában folyt a Szovjetunióban is - jelentette ki, úgy vélekedve: ez a hajdani moszkvai pártközpontban némelyest lassabban zajló folyamat járult hozzá ahhoz, hogy a "csatlósállamok" gyorsabban kényszerültek a történelem színpadáról való lelépésre.

Az NDK fennállásának utolsó éveiben Schabowski a NSZEP-en belüli reformpárti csoport tagja volt. Ő volt az egyetlen NSZEP-vezető, aki kiállt az NDK összeomlását kísérő tiltakozások mellett. 1989 decemberében kilépett a központi vezetésből, majd kizárták az átalakuló pártból is. Az NDK-s diktatúrát bíráló kijelentései miatt volt munkatársaival megromlott a viszonya.

1993-ban az NDK-választások eredményeinek meghamisítása miatt vádat emeltek ellene, amelyet 1997-ben ejtettek. Ezzel egy időben egy berlini bíróságon is pert kezdeményeztek ellene, ahol 1997 augusztusában a falnál érvényben volt tűzparancs miatt őt és több korábbi párttársát három év börtönbüntetésre ítélték. Schabowski - a többi vádlottal ellentétben - elfogadta az ítéletet és elismerte a halálesetek miatti erkölcsi felelősségét.

Günter Schabowski az egykori NDK egyetlen olyan volt vezetője, aki - akárcsak most megjelent könyvében - nyilvánosság előtt elismerte a kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket. 2001-ben már a CDU választási kampányát segítette.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!