2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akit a nyilasok után az ÁVO és a Vatikán is megalázott

2009. február 9. 10:48

A magyar egyháztörténet egyik legellentmondásosabb, ugyanakkor legkitartóbb, leginkább a meggyőződése parancsa szerint élő alakjára emlékeznek elítélése 60. évfordulóján a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.

Hatvan éve hurcolták bíróság elé és ítélték el Mindszenty József bíborost. A február 11-én, szerdán 17 órakor kezdődő, a "Haza és a hit szolgálatában" című rendezvényen a hat évtizede emigrációba kényszerített kereszténydemokrata államférfiről, Barankovics Istvánról is megemlékeznek a történészek.

Mindszenty Józsefet 1944-ben a nyilasok is letartóztatták, mert egyházmegyéjében megtiltotta a Szálasi-féle hatalomátvétel okán a szélsőjobboldal által követelt ünnepi szentmisék megtartását. Sopronkőhidan raboskodott. A háború után szembeszállt a kommunista törekvésekkel is. Rákosi parancsára 1948. december 26-án, Karácsony másnapján letartóztatták és az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását és kihallgatását. Különböző stimuláló szerek hatására minden ellene felhozott vádat elismert. A történeti visszaemlékezések szerint a magyar bíborosnak anyaszült meztelenül kellett kihallgatói-kínzói szemébe nézni. 1949. február 8-án életfogytig tartó fegyházra ítélték.

Az '56-os forradalom idején kiszabadították fogságából, a szabadságharc leverését követően azonban kénytelen volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekülni. 15 esztendőt töltött az épületben – 1971-ben hagyhatta el az országot. Az elkövetkezendő három évben a világ minden magyarlakta országát felkereste, s meglátogatta híveit. A történelem és a sors különös fintoraként Mindszenty koncepciós perének 25. évfordulóján, 1974. február elején VI. Pál pápa megüresedettnek nyilvánította az esztergomi érseki széket – az egyházfő lényegében leváltotta az idős, sokat szenvedett főpapot – tettét azzal indokolva, hogy a magyar prímás lemondott. Mindszenty kommünikét adott ki, s ebben a világ közvéleménye számára világosan megindokolta, miért nem mondhatott le a magyar prímás ezekben a drámai időkben. A Szentszék általi megaláztatás ellenére folytatta pasztorációs útjait, de vesebaja egyre súlyosbodott, amelyhez prosztatarák is párosult. Ez utóbbi műtéti beavatkozást igényelt, s ezt el is végezték az érseken, de az altatásból már nem ébredt föl. 1975. május 6-án hunyt el.

A szakmai tanácskozáson a Mindszenty elítélése ellen tiltakozó, 60 éve emigrációba kényszerített Barankovics István szerepét is elemzik a történészek. 1945 után Barankovics egy modern, nyugati típusú kereszténydemokrata pártot kívánt létrehozni. E törekvése miatt mindinkább szembekerült a konzervatív, királypárti Mindszenty József esztergomi érsekkel. 1949 elején Rákosi arra akarta rávenni a kereszténydemokrata politikust, hogy ítélje el a vele évekig szembenálló Mindszentyt. Barankovics azonban a megalázott, fogságban tartott bíboros mellé állt és inkább elhagyta az országot, mint fogalmazott, inkább a becsületet választotta.

Az esten Mindszenty bíboros visszaemlékezéseiből, illetve Barankovics István írásaiból is részletek hangzanak majd el. Mindszenty és Barankovics szerepéről Fila Béla teológia professzor köszöntőjét követően Kovács Emőke és Miklós Péter történészek beszélgetnek Vincze Gáborral, az Emlékpont Múzeum munkatársával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár