2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Gladiátorok költöznek a Colosseumba

2009. január 13. 08:38 Discovery News

A gladiátorok 2000 évvel azután, hogy véres sportjuk a tömegeket szórakoztatta, visszatérhetnek a leghíresebb római amfiteátrumba - jelentették be múlt héten az olasz hatóságok.

A római városi tanács régészeti ügyekért felelős vezetője, Umberto Broccoli elmondása szerint 2009 a „látvány, hangok és szagok éve” lesz, a tervek szerint idén is oda érkező ötmillió turista számára. Szerinte a történelmi helyszíneket és műemlékeket a szentéllyé avatás helyett inkább élettel kell megtölteni.

A tervek szerint a modern gladiátorok komolyan megkoreografált összecsapásokban vesznek majd részt, eredeti kosztümöket és harci felszereléseket viselve, így a kardok mellett háromágú szigonyok, hálók és lándzsák is előkerülnek majd az arénában. A küzdelmet ókori latin szerzők műveiből válogatott felolvasások kísérik majd. Arról azonban még nem született döntés, hogy a küzdelmekre az egykori épület falain belül, vagy csak mellette kerül majd sor.

A szervezők egyben azok félelmeit is megpróbálták eloszlatni, akik szerint ez csak egy újabb Disneyland lenne, miközben a túlzott kegyetlenségtől sem kell majd tartani. A javaslatot ennek ellenére sokan nem fogadták szívesen. Giulia Rodano, Lazio kulturális tanácsosa szerint lennének sokkal megfelelőbb eszközök is a gladiátorok tragikus korának emlékezésére. Nemrég közzétett közleménye szerint „ha nem a hollywoodi mítoszokról beszélünk, csak rabszolgákról van szó, akik a rómaiak szórakoztatására mentek meghalni”.

A város vezetése szerint azonban Broccolinak van igaza, és ezek a küzdelmek sokkal méltóbbak a Colosseumhoz, mint a popkoncertek hiszen az ott kibocsátott hanghullámok rezgése az építményt is tönkreteszi. A híres aréna idén egyébként is a megemlékezések egyik központja lesz: ott tavasszal a Colosseum építtetője, Vespasianus császár születésének 2000. évfordulójára emlékeznek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár