7 végzetes pillanat

Feltárták az óbirodalmi énekesnő sírját

2008. december 23. 08:48

Két új sírt tártak fel Szakkarában, a legősibb egyiptomi temetőben. A 4500 éves sírok egyikében egy főhivatalnok, a másikban pedig egy ünnepelt énekesnő maradványai fekszenek.


A Kairótól 20 kilométerre délre fekvő nekropoliszban már 150 éve végeznek ásatásokat, és még mindig nem került elő minden a sivatag homokjából. Idén például egy piramist is feltártak, az sorrendben a 12. Szakkarában és a 118. egész Egyiptomban. Most kőbe vájt díszes sírkamrákat ástak ki az archeológusok."A leletek arra utalnak, hogy a szakkarai királyi temető nagyobb, mint gondoltuk"
- mondta hétfői sajtótájékoztatóján Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. Szerinte a másfél évszázados tudományos munka ellenére még csak a teljes sírállomány 30 százaléka ismert. A két új sír Unisz fáraó, az V. dinasztia utolsó uralkodójának idejéből származik. A kisebbik egy méter széles és 2,75 méter hosszú. Ija-Maat, a birodalmi külkereskedelmi ügyek egyik fő irányítójának maradványait rejti. A díszes sír feliratai szerint a férfiú egyebek között a "az uralkodói vagyon főfelügyelője" címet viselte.

A kétszer nagyobb második sírban Tinh, egy ókori énekesnő maradványai fekszenek. A síron egy dombormű is látható, amely fellépés közben ábrázolja a nőt, aki a feliratok szerint "az énekesnők főfelügyelője" címet viselte. Unisz i.e. 2404 és 2374 között vezette az államot, uralkodása az Óbirodalom aranykorának számít. Az időszakot egyelőre alig ismerik az egyiptológusok, az új leletek révén azonban gyarapodhat a tudásuk - mondta Záhi Havvász.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!