2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Rabszolgahajó roncsát találták meg Kuba közelében

2008. november 27. 08:52 Discovery News

A régészek a Kuba melletti Turks- és Caicos-szigetek közelében megtalálták egy 1841-ben zátonyra futott, illegális rabszolgahajó roncsait. A helyieket sokkolta a hír, hiszen őseik az akkori katasztrófa után menekültek brit fennhatóság alá.

A mai napig brit fennhatóság alatt álló szigetek mellett megrekedt spanyol Trouvadore fedélzetéről 192 afrikai rabszolgának sikerült megszöknie. A hajó eltűnését akkor nem jelentették, hiszen a rabszolga-kereskedelem már tiltottnak számított. Az először 2004-ben felfedezett roncs kezdetben a Black Rock nevet kapta, ám azóta sikerült a pontos részleteket is tisztázni. Az persze nem könnyítette meg a kutatók életét, hogy a maradványokon sehol sem szerepel a hajó neve, és az azonosításban igazán hasznos részeket a viharok a mélyebb vizek felé sodorhatták.

Don Keith kutató szerint a helyieket sokkolta, hogy a Trouvadore-t fedezték fel, ám ebből felocsúdva minden segítséget megadtak a szakembereknek: a szigetek múzeuma mindvégig segítette a feltárásokat. A kutatásnak egyébként nemzetközi jelentősége van, hiszen a világon ez az egyetlen illegális rabszolgahajó roncsa, ami eddig előkerült.

Keith és munkatársai azután kezdték keresni a hajót, hogy a Smithsonian Intézet archívumában egy olyan levelet találtak, amely a süllyedés történetét mesélte el. Ebből derült ki, hogy a szigeten egy éven át várakoztatták a menekülteket, majd a letelepedést is megengedték nekik. A többség a Grand Turk szigeten talált otthonra. A spanyolokkal már nem bántak ilyen kegyesen: a legénység túlélő tagjait letartóztatták, majd átadták őket a kubai spanyol hatóságoknak. Szintén ezt támasztja alá egy 1878-as levél is, amely azt részletezi, hogy a Trouvadore afrikai rabszolgái jelentik a sziget legfőbb munkaerejét.

A kutatók emellett az 1812-es háború során épített Chippewa roncsát is felfedezték, amelyet 1816-os eltűnéséig a kalózok elleni küzdelemre használtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár