2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Emlékmű a magyar Vöröshadsereg cseh áldozatainak

2008. október 27. 07:47 MTI

A magyar Vöröshadsereg 1919-es hadjárata cseh áldozatainak szentelt felújított emlékművet avattak fel csütörtökön délután a kelet-csehországi Vysoké Mytóban.

"A kőhalom valójában az egykori csehszlovák hadsereg 30. gyalogos lövészezrede azon 67 katonájának az emlékét őrzi, akik 1919 júniusában a magyar Vörös Hadsereggel vívott harcokban estek el a mai Kelet-Szlovákia területén" - mondta az MTI tudósítójának Jirí Junek, a Vysoké Mytóban működő Regionális Múzeum igazgatója.

A mintegy 2,5 méteres síremlék-kőhalmot a Vysoké Mytóban állomásozó 30. gyalogos lövészezred kezdeményezésére 1923-ban emelték. Ezt a gyalogos lövészezredet röviddel Csehszlovákia megalakulása után, 1918 végén küldték az egykori Felső-Magyarországra, hogy védje az újonnan alakult országot, amelynek határai és az államhatalom is még nagyon bizonytalanok voltak. A Magyar és a Szlovák Tanácsköztársaság megalakulása után ez a gyalogezred Eperjes és Kassa környékén harcba keveredett a Vörös Hadsereggel. A harcokban 67 csehszlovák katona esett el, s az ezred ezeknek állított 1923-ban emlékművet - fejtette ki a történész.

Az 1948-es kommunista hatalomátvétel után az emlékmű ideológiailag "elfogadhatatlannak és károsnak" minősült, ezért az akkori hatalom az eredeti feliratokat levetette és a kőhalmot az I., valamint a II. világháborúban elesett katonák emlékművévé keresztelte át. "Múzeumunk az idén kezdeményezte, hogy Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulója alkalmával adjuk vissza az emlékmű eredeti formáját és eszmei tartalmát. A síremlék-kőhalmot ezért felújítottuk és visszakerültek rá az eredeti feliratok és díszítések is. Ezt az emlékművet lepleztük le csütörtökön" - szögezte le Jirí Junek.

Elmondta: a regionális múzeum részletesen foglalkozott a Vysoké Mytóban állomásozó 30. csehszlovák gyalogos lövészezred történetével. Néhány éve a kutatás során mintegy 160 darab fényképfelvételt is találtak. Ezek a felvételek az ezred 1918-as és 1919-es szlovákiai tevékenysége során keletkeztek, s bizonyára a magyar történészek számára is érdekesek lehetnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár