2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készült Brezsnyev botrányos életű lányáról

2008. szeptember 23. 12:43 MTI

Film készült Galina Brezsnyeváról, a Szovjetunió Kommunista Pártja egykori főtitkára, Leonyid Brezsnyev kalandos, kicsapongó, fényűző, és a Szovjetunió utolsó éveinek legnagyobb botrányaival tűzdelt életű lányáról.

Galina élete kész forgatókönyvet kínált a producereknek, Alekszej Pimanovnak és Jurij Glocernek, akik közül az előbbi korábban történelmi témájú tévéműsorai során kapcsolatba került a "szovjet hercegnő" számos ismerősével.

Az 1929-ben született Brezsnyeva fiatal korától dacolt apjával, s már húszévesen megszökött Jevgenyij Milajevvel, egy nála 20 évvel idősebb cirkuszi artistával. Tíz évig járta vele és a cirkusszal a világot, s szült egy lánygyermeket tőle. Galina - az apja durva vonásait viselő, nagydarab, telt asszonyság - 32 évesen megismerkedett Kio, a világhírű illuzionista Igor nevű, 18 éves fiával, s hozzáment feleségül, de Brezsnyev érvényteleníttette a házasságot.

Harmadik férje a karrierista Jurij Csurbanov rendőralezredes lett, de nyíltan szeretőt tartott Borisz Burjace cigány színész és énekes személyében, akivel legendásan fényűzően élt, majd 64 évesen újra férjhez akart menni egy 29 éves üzletemberhez. Apja 1982-ben bekövetkezett halála után szinte remeteként élt dácsáján súlyos alkoholistaként, s magányosan, elborultan halt meg 1998-ban egy idegklinikán.

Milajev és Csurbanov a vele való kapcsolatnak köszönhetően hatalmas karriert futott be: előbbi az egyik moszkvai cirkusz igazgatója, a másik belügyminiszter-helyettes lett, de Burjacét is a Nagyszínház szerződtette, bár szerepet nemigen kapott. Burjace szenvedélyesen szerette a briliánsokat, s úgy látszik, megfertőzte Brezsnyevát is, aki barátnőjével, Nyikolaj Scsolokov belügyminiszter feleségével minden áremelés előtt hatalmas összegekért vett brilleket, sokszor adóslevéllel fizetve értük, aztán jó részüket újra eladta.

Amikor 1981-ben egy híres állatidomárnő brillgyűjteményét elrabolták, Burjacéra is gyanú terelődött. Az ügyben sorozatosan merült fel Brezsnyeva és barátai neve. A nyomozást vezető Szergej Cvigun, Brezsnyev sógora öngyilkos lett. Brezsnyev 1982-ben bekövetkezett halála után Jurij Andropov pártfőtitkár lezárta az ügyeket: Jurij Szokolovot, a híres Jeliszejev élelmiszerbolt vezetőjét, Galina és Burjace barátját halálra ítélték, Nyikolaj Scsolokov belügyminiszter leváltották, felesége öngyilkos lett, többen hosszú börtönbüntetéseket kaptak, köztük Burjacéra öt évet szabtak ki.

Andropov alig 15 hónappal későbbi halála után Mihail Csernyenko, az új pártfőtitkár visszaengedte a szereplőket a közéletbe, de hatalma fogytával újrakezdődött a nyomozás. Scsolokov szintén öngyilkos lett, Brezsnyev Jurij nevű fiával együtt Csurbanov elvesztette pártfunkcióit, s őrizetbe vették. Mindemellett Brezsnyevát nagyon jószívű, segítőkész asszonyként ismerték és szerették sokan.

A filmben a főszerepet Ludmilla Nyilszkaja alakítja, aki közel 10 éve az Egyesült Államokban él, s meglepő mértékben hasonlít Brezsnyevára. Szerepel a filmben Brezsnyeva első férjének fia is, aki imádta és anyjának tekintette mostoháját. Galina lánya, Viktorija Brezsnyeva a film készítésében nem vett részt, de a szerzők szerint elégedett lesz azzal, amit majd lát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár