2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Műholdakkal vadászhatunk a hazai műemlékekre

2008. augusztus 19. 10:07

Az ország épített örökségének megőrzése, az elmúlt évek legkorszerűbb műholdas helymeghatározó rendszere és a jövő hálózati társadalma egyesül a nemrégiben elindult műemlékem.hu mozgalomban.

Az elmúlt években többször is bebizonyosodott, hogy veszélybe kerültek a hazai műemlék épületek is, és aligha van olyan szervezet, amely egymagában képes lenne folyamatos figyelésükre. `Nemrég több olyan esetről is lehetett hallani, amikor a földdel tettek egyenlővé olyan épületeket, amelyek az ország közös történelmi kincséhez tartoztak. Az épületeket azonban nem csak a sokszor felelőtlen befektetői érdek, hanem az ellenkezője - a nemtörődömség is veszélyezteti` - áll az oldalon.

A mozgalom ezt a hiányt igyekszik pótolni: játékos formában buzdítja tagjait arra, hogy a több mint 11 ezer egyedileg védett objektumot felkeressék, azokról fényképeket készítsenek, állapotukról rövid leírást adjanak, majd időről-időre visszatérjenek a helyszínre.

A mozgalom tagjainak jelentéseit a www.muemlekem.hu oldalon böngészhetjük, így azok nem csupán a hivatalos műemlékvédők és az önkormányzatok számára szolgálnak információkkal, de hasznos olvasmányok lehetnek bárkinek a lakóhelye közelében lévő műemlékek állapotáról.

A honlapon az is látható: elbontott műemlékek, állattartásra használt kúriák, összedőlés határán álló épületek, befalazott városfalak jelzik, hogy érdemes volt belefogni az egyedülálló civil műemlék-felmérésbe és figyelőszolgálatba. A műemlékem.hu indulása óta, tehát alig egy hónap alatt az országosan védett műemlékállomány csaknem felét felmérték a civil mozgalom tagjai.

"A műemlékem.hu elsősorban játék, pontverseny, nyereményekkel. Ugyanakkor lehetőség arra, hogy a műemlékeket szeretők a hangjukat hallassák, s véleményüket meghallgassák az illetékesek."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár